Anecdotari
Explica la llegenda que a Sant Llorenç del Munt existia un terrorífic drac ferotge que devorava persones i animals. Ja a mitjans del segle passat (1868), a Terrassa obria la processó un drac d’origen desconegut servit per cinc diables (però sabem que la seva existència es anterior a aquesta data). El 1946 l’Ajuntament va fer-ne un de nou que deixà d’existir quan va desaparèixer la processó del Corpus i no se’n va saber res més (a finals dels anys seixanta).
L’any 1977, un grup de joves del Centre Excursionista esbossen un projecte per tornar a instaurar la figura del drac en la cultura popular terrassenca. No és fins al Carnestoltes de l’any 1979 que es presenten amb un estrafolari drac anomenat popularment “lagarto Jaén”.
L’any 1981 neix l’actual grup del Drac de Terrassa. Abans, dos estudiosos de la cultura popular: Jan Grau i Marc Galí, cercaren documentació històrica principalment fotogràfica per tal de reconstruir un nou drac a imatge de l’antic Drac de Terrassa. La imatgeria fou encarregada a Jordi Grau.
Va ser en aquell mateix any (1981) que el Drac ja va fer la seva primera aparició i actuació on va ser estrenat durant la “baixada del Drac de la cova de Sant Llorenç”, que més tard es va institucionalitzar dins del programa de la festa major, fent que aquest sigui el protagonista de l’obertura dels actes de les festes.
Des d’aquell moment, el Grup del Drac de Terrassa no ha deixat de participar en multitud de festes i actes, ja siguin pròpies dels diversos barris o ciutat de Terrassa, com arreu de Catalunya, Espanya i França: Festes de la Mercè (Barcelona), Múrcia( Capital) i Yecla, Fuengirola ( Màlaga) , Alcalà la Real (Jaén), País Basc, cloenda dels Jocs Olímpics i inauguració dels Jocs Paralímpics (Barcelona 1992), Pamiers ( França). Dragonada-91 Xè aniversari (Terrassa), la Bisbal d’Empordà, Arbúcies, Reus, el Vendrell, Banyoles, Tortosa, entre altres. Gairebé a participat a la gran majoria de les festivitats de Catalunya i també ha actuat en obres de teatre i tallers pirotècnics…
Des del 1991 es disposa d’una rèplica del mateix Drac, construït en fibra de vidre per Antoni Mujal, de Cardona, i amb un pes de 73 quilos.
Fitxa tècnica
Total: 2
Altres portadors: 30
Músics: 20
Pirotècnics: 8
Total components actius de la colla: 100
. Diada del Xumet
. Diada del Drac de Terrassa
. Diada de l'aigua
Entitat administradora
Contacte
Fotos (4)
Vídeos (0)