Anecdotari
L’Ajuntament i el Ball de Diables de Bigues i Riells del fai van iniciar un projecte de cultura popular. Així va ser, per el febrer del 2018, l’escultor Arnau Codina començà a donar forma a la bèstia de foc. La figura d’estil naturalista, que es va estrenar el 16 de juny del 2018, pren la imatge naturalista d’un exemplar de llop ibèric (Canis lupus signatus), a partir de l’esbós de la il·lustradora Blanca Martí.
La llegenda explica com en Pau Madella, en un hivern molt cru del 1870, va matar a la última lloba que quedava al Vallès Oriental. Un cop morta, l’hi va tallar la urpa, i aquesta encara avui dia resta com un trofeu clavat a la porta d’entrada del mas de la Madella. En honor a la llegenda, la pota dreta de la figura és una rèplica de la que es conserva actualment.
Una anècdota que no deixa de ser sorprenent, és que en últim terç del S. XIX el escriptor Àngel Guimerà havia agafat el tren des de Barcelona en direcció a Vic i s’aturà al municipi del Figaró. En aquell precís moment l’autor escoltà uns crits d’un pagès que havia baixat dels Cingles del Bertí cridant “He mort el llop!, He mort el llop!”. Aquest crit el va adoptar per el personatge més estimat de l’obra mestra Terra Baixa. Una coincidència més que remarcable de la visita del dramaturg al Figaró amb la mort de la Lloba de la Madella.
Fitxa tècnica
Cua: 2
Altres: 6 esquena
2 espatlla
2 extremitats
Total: 14
Altres portadors: 4
Músics: 4
Pirotècnics: 2
Total components actius de la colla: 11
.- Festa Major de Riells de Fai
Entitat administradora
Contacte
Fotos (4)
Vídeos (0)