Del 25 al 28 de gener es celebrarà la mostra Som Cultura Popular 2018, al recinte de la Fabra i Coats i a Can Fabra(Barcelona). La segona edició del certamen estarà dedicada a:
- L’educació i la cultura popular, amb l’exposició pública dels resultats inicials del Fòrum d’Educació i Cultura Popular. Recreació dels valors de la cultura popular al sistema educatiu en xarxa amb la societat.
- La cultura popular i el patrimoni cultural immaterial, on es pretén abastar les iniciatives, els elements i les pràctiques socials que formen part de les manifestacions no materials de la cultura, i analitzar els vincles que aquestes estableixen amb la producció de la materialitat cultural.
- La cultura popular i els processos de canvi social: gentrificació i transformació urbana. Analitzar el paper que el patrimoni cultural juga en els processos de transformació social, els quals poden esdevenir tant un camp de destrucció patrimonial com també d’aparició i/o producció de nous relats patrimonials.
S’han programat xerrades relacionades amb els àmbits de la cultura popular, presentacions d’esdeveniments, llibres, festes… També es podran conèixer les entitats més de prop i veure una àmplia mostra d’exposicions de temàtica diversa.
El dissabte i el diumenge es podrà viure la cultura popular al carrer; gaudir de diferents actuacions a la plaça de Can Fabra amb falcons, música, dansa, castells i bestiari, i també ser-ne partícips gràcies als nombrosos tallers oferts per les entitats. En el marc del fòrum, també es podran consultar llibres, descobrir nous jocs i joguines de cultura popular i comprar vestuari i, fins i tot, timbals. El fòrum també vol reconèixer l’important paper que juga la cultura popular en l’àmbit educatiu, tot fent visibles experiències, bones pràctiques, recerques, projectes i formacions.
El Bestiari Festiu hi té una bona presència
L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya col·labora activament en l’organització d’aquest certamen. A més, hi ha nombroses entitats del col·lectiu del bestiari festiu que duen a terme o col·laboren en diferents activitats. A continuació en destaquem algunes:
- Exposició nòmada. De dijous 25 de gener a diumenge 28 de gener, a l’espai Fàbrica de Creació. Una quinzena de dracs vinguts d’arreu del país formaran part de l’exposició en diferents espais. També s’hi podrà veure una exposició sobre els 40 anys dels grups de foc de Barcelona, i l’exposició Cavallets…endavant! Els Cavallets Cotoners de Barcelona.
- Taula rodona: Bestiari Kids. Banc de continguts de bestiari festiu adreçat als infants. Divendres 26 de gener, a les 18h, a l’Ateneu l’Harmonia.
El bestiari festiu, com tantes altres manifestacions culturals, és present en l’àmbit educatiu dels nostres infants. Amb aquesta activitat es pretén analitzar aquest fenomen a partir de l’exposició d’algunes experiències.
La ponència serà l’embrió del projecte Bestiari KIDS, en el qual l’Agrupació pretén elaborar un manual de bones pràctiques en la transmissió de coneixement als infants adreçat a les entitats federades. - Mulasses de Catalunya: experiències de recuperació. Dissabte 27 de gener, a els 18:30h a l’Ateneu l’Harmonia. A càrrec de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi.
- Cercavila de Bestiari Tranquil Infantil i d’Escola. Dissabte 26 de gener, a les 12h. Recorregut: recinte Fabra i Coats, Segre, Virgili, Borriana, plaça Abat Escarré, Garona, Liuva, Sant Narcís, Parellada i accés al recinte Fabra i Coats i plaça Can Fabra.
- Cercavila de Bestiari de Foc Infantil. Dissabte 26 de gener, a les 17:30h. Recorregut: recinte Fabra i Coats, Segre, Virgili, Borriana, plaça Abat Escarré, Garona, Liuva, Sant Narcís, Parellada i accés al recinte Fabra i Coats i plaça Can Fabra.
El fòrum d’educació i cultura popular:
Des del divendres 26 de gener fins diumenge 28 de gener, el Fòrum d’Educació i Cultura Popular presenta els primers resultats d’un procés de reflexió que ha tingut lloc en els darrers mesos. Aquest treball ha comptat amb la participació de persones expertes de diferents camps. El debat s’ha centrat en l’estat actual de la cultura popular en l’àmbit educatiu i les possibles línies d’actuació futura. Les primeres conclusions s’articulen en quatre eixos, que es presentaran el divendres 26. Dissabte 27 i diumenge 28 serà el torn perquè els actors exposin diferents activitats educatives: centres educatius, AMPA, ajuntaments i associacions presentaran un ampli ventall d’iniciatives que mostren la riquesa i diversitat del treball educatiu en l’àmbit de la cultura popular.
En aquest fòrum, el bestiari festiu també hi és present, per mitjà de les aportacions de l’Associació Cultural Guixanet (Tàrrega) i l’Associció Botafocs (Castelló de la Plana).
Per a més informació, podeu consultar el programa del Som Cultura Popular 2018.