A Bestiari Brama hem conversat amb l’Èlia Jornet i la Diana Morena, que tenen una llarga experiència laboral i acadèmica en polítiques d’igualtat. Formen part de l’equip de la consultoria La Groc i en són les responsables de projectes, i estan treballant en el 1r Pla Transversal de Gènere de Bestiari
La Groc és una consultoria que des de 2018 acompanyen a les organitzacions, institucions, entitats i a les persones en el procés de transformació en temes de gènere i en diversitat del seu espai. Volen transformar la cultura organitzativa, la forma de relacionar-nos i crear entorns segurs per treballar i conviure millor.
L’Èlia i la Diana han començat a treballar en el primer Pla Transversal de Gènere (PTG) de Bestiari, que també és el primer en el món de la Cultura Popular, una fita inèdita en aquest sector, i molt rellevant, ja que és una entitat que agrupa a moltíssimes persones del teixit associatiu del país.
En aquest article ja us explicàvem què era un PTG, perquè era important aplicar-lo, què era la perspectiva interseccional i un munt de respostes més. Des de La Groc, manifesten que els PTG són molt innovadors i són una eina molt poderosa per modificar els patrons més estructurals que promouen de forma inderecte o directa les desigualtats de gènere.
Segons la Diana, “La iniciativa de crear aquest PTG en aquest àmbit és molt interessant perquè Bestiari integra i federa moltes entitats de la Cultura Popular i això vol dir que hi ha molta gent implicada i tenir un PTG assegurarà mesures en el nivell de participació i espais lliures i segurs per totes les persones. Les entitats que formen part de Bestairi vertebren el teixit associatiu de la nostra societat i totes elles juguen un paper clau en transformar o acceptar discursos que promoguin la igualtat de gènere i la diversitat.”
Com treballaran amb les entitats?
El PTG guia diferents accions que es desenvoluparan des de l’Agrupació i que afectaran de manera directa o indirecta a les diferents entitats. Per ara, el més important per començar és saber com estem, quines mancances hi ha i quines necessitats tenim, per poder realitzar accions que vagin encaminades a promoure la igualtat de gènere i la diversitat.
La idea és incentivar la participació per poder treballar amb dades reals. Qui forma part d’aquestes entitats són homes i dones que saben de primera mà la realitat que es viu. Posaran sobre la taula, a partir d’activitats dinamitzades per elles mateixes en Focus Grup, diferents preguntes per detectar àmbits de millora, però també per reforçar iniciatives que segurament ja s’estan fent bé.
Per tal de millorar i mantenir els espais segurs, però també perquè moltes dinàmiques no passin desapercebudes, en aquests focus grup es tractaran temes com la conciliació, la violència masclista, el repartiment de tasques, els rols de poder, com podem canviar aquesta cultura organitzativa o què estem fent bé en ella…
Segons l’Èlia: “Després de treballar amb moltes entitats de cultura popular i formar a grups joves, ells mateixos s’adonen que hi ha dinàmiques que tenen interioritzades com per exemple en el repartiment de tasques (qui atent als mitjans, qui pensa en la neteja, qui reparteix les aigües, qui neteja…); quins comentaris estan acceptats i de quines bromes riem i qui ho fa? Què podem dir i què no? En tot això, de forma inherent, existeixen els estereotips i els rols de gènere i volem treballar perquè això canviï. Igual que existeixen en el nostre dia a dia, en l’entorn familiar o en un grup d’amics, però que ben segur que si en el teixit associatiu de la cultura popular es treballa, de mica en mica anirà transgredint a la resta d’espais socials.”
Quan es parla de micromasclismes o de violència, l’objectiu del PTG no és anar i assenyalar amb el dit a ningú, sinó que els homes s’han de sentir integrats i necessitem que diguin la seva i ho vulguin fer. Perquè el PTG ha de ser una eina que serveixi per a tothom, per tots els gèneres i edats, ja que volem fomentar aquests espais molt més segurs i amb participació igualitària.
Com seran les activitats?
Les accions seran molt diverses, espais oberts de formació o formació concreta a demanda de les entitats o altres elements molt més complexos. Tot això dependrà de la diagnosis, i per això és tan important la participació de les colles del Bestiari. Necessiten saber què voleu, perquè el PTG es farà a mida de l’Agrupació.
Des de La Groc volen conscienciar a les entitats que el PTG no generarà més feina, sinó que serà una guia que us ajudarà a fomentar aquests espais segurs i saber com heu d’actuar en segons quins casos. A més, sabeu que Bestiari estarà sempre present per qualsevol dubte o problema que sorgeixi. No serà una sobrecàrrega del vostre dia a dia.
És important tenir una Comissió feminista / d’igualtat / Punt Lila? Forma part del PTG?
Segons La Groc que les entitats disposin d’aquest recurs és bàsic. Perquè és l’organisme que recull les diferents situacions de violència i, per qualsevol persona, saber que tens algú a qui et pots adreçar per explicar què t’ha passat genera una sensació de seguretat i confiança. Aquesta comissió ha de tenir el suport de la junta i de tota l’associació, per tal de poder aplicar, si cal, mesures cautelars o de prevenció.
El PTG i el Punt Lila són elements separats. El PTG pot acabar generant un Punt Lila o una comissió d’igualtat dins de les associacions, però potser no és una necessitat de l’entitat. En el cas que sorgeixi, sí que caldrà tenir un protocol perquè l’entitat sàpiga què s’ha de fer en cas de rebre una comunicació o queixa.
A vegades hi ha molts temes d’aquests que remouen o que ens fan sentir incòmodes, però no sempre és dolent. Molts cops ajuda a crear espais per poder parlar sobre temes incòmodes o que no sorgeixen al dia a dia amb companys i companyes de l’entitat i que potser no hauries fet mai. Compartir pensaments o coses que t’han passat, pot generar empatia amb els altres i descobrir que no estàs sol en segons quins moments.