Glossari Bestial, una exposició itinerant

Bestiari engega una nova iniciativa inclusiva, una exposició itinerant sobre Glossari Bestial! 

L’exposició de Glossari Bestial, es podrà visitar a El Born CCM durant les festes de La Mercè 2024, del 7 al 21 de setembre a la Sala Castellví

Bestiari ja ha traduït més de 80 paraules en Llengua de Signes Catalana amb aquest projecte i està previst que augmentin al llarg dels anys

Un dels objectius principals de l’Agrupació del Bestiari és sensibilitzar i conscienciar l’àmbit de la cultura popular envers la importància de treballar per aconseguir una festa tradicional i popular més inclusiva. És per aquest motiu, que des de fa molts anys treballa amb projectes inclusius com la construcció de la Bèstia TRIX, el projecte “Una plaça bestial” o el Glossari Bestial que ara s’ha convertit en exposició itinerant

Seguint amb la iniciativa de facilitar l’ús dels signes de Glossari Bestial per aquelles persones que fan ús de la LSC, ja siguin persones de la comunitat sorda, com persones professionals de la interpretació en la llengua de signes, Bestiari proposa obrir horitzons i que aquestes paraules arribin a tot tipus de públic.

De 256 paraules o conceptes específics de la cultura popular vinculades al bestiari festiu, al juny de 2023 se’n van presentar 43 amb definició acurada i de 21 se’n va crear el neologisme en llengua de signes i el disseny de la fitxa il·lustrada descarregable. Aquest setembre de 2024 se n’han presentat 45 més, sumant així un total de 88 signes amb definició acurada. La iniciativa es pot consultar al web específic https://lsc.bestiari.cat/ que vertebra tota la feina creada i que a mesura que es vagin generant els neologismes i es vagin generant les peces audiovisuals que es contemplen per a cada paraula o concepte s’aniran penjant en aquesta pàgina.

A partir d’aquest setembre de 2024, totes les colles federades a l’Agrupació del Bestiari, centre educatius o associacions i entitats de tot tipus podran disposar d’aquesta exposició itinerant que comença amb 6 plafons però que anirà augmentant mica en mica.

L’exposició Glossari Bestial! té el punt de partida a la sala Castellví d’El Born CCM, del 7 al 21 de setembre de 2024, en el marc dels actes organitzats per la delegació de Barcelona de Bestiari durant les festes de La Mercè. Durant la seva exhibició, Bestiari ha programat visites guiades amb centres educatius i amb usuaris de diversos centres de diversitat funcional i residències de gent gran en col·laboració amb l’Institut Municipal de Persones Discapacitades.

Aquesta iniciativa rep el suport tant del Departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya, com el de Política Lingüísitca, de la Diputació de Barcelona i dArç Cooperativa.

Alguns dels plafons de l’exposició: