Digibestial irromp en l’escena cultural combinant innovació, tecnologia, preservació i divulgació de la imatgeria festiva i el patrimoni
L’any 2019, Bestiari va emprendre el projecte de digitalització amb la intenció de preservar i perpetuar tota la riquesa de la imatgeria festiva del país, assegurant així la seva continuïtat i presència en les generacions futures.
Avui en dia, aquesta iniciativa ha avançat de manera notable, amb l’escanejat i la digitalització de diverses figures representatives, incloent-hi bèsties de foc i altres elements protocol·laris, com ara àligues, mulasses, gegants i nans.
Ara, fent un pas més, es crea Digibestial, el laboratori creatiu de l’Agrupació del Bestiari, que combina innovació, tecnologia, preservació i divulgació per a la cultura popular i tradicional. Digibestial ofereix diferents serveis com Digitalització en 3D d’elements d’imatgeria festiva o patrimonial, assessorament a constructors i restauradors, impressió 3D o Experiències immersives amb Realitat Virtual i vídeo 360º.
És de la mà d’aquest projecte que arribem al Vendrell, on hem estat digitalitzant l’Àngel de Tobies.
L’Àngel de Tobies, amb una alçada de 3 metres i un pes de 130 kg, és una peça que va ser construïtda pel mestre argenter Josep Romeu al seu taller a Vilanova i la Geltrú. Un cop acabat, va ser traslladat amb carro des de Vilanova i des de l’any 1784 corona el campanar de l’església de Sant Salvador del Vendrell fent les funcions de penell i on ha romàs com a símbol identitari de la població.
Amb el pas del temps la imatge ha tocat terra fins en a tres ocasions per a realitzar diverses intervencions destinades a la seva restauració i preservació.
La primera va ser el setembre de 1928, que gràcies a una campanya ciutadana es van poder restaurar les dues ales i la cama que per causa de diverses ventades van caure. La tornada de l’àngel restaurat va ser motiu de celebració per a la població i el van passejar pels carrers de la vila en comitiva, i fou el 18 d’octubre quan es va tornar a alçar l’àngel per tornar a coronar el campanar.
La segona ocasió va ser l’octubre de 1958, quan la figura va patir un desviament de l’eix interior i, com a conseqüència, es va danyar la cara i el pit. En aquesta ocasió, es va comptar amb l’assistència d’un helicòpter nord-americà de la base militar de Zaragoza per facilitar-ne el muntatge i desmuntatge. També es va aprofitar per realitzar millores en l’estructura de suport de l’àngel i del campanar.
L’última restauració de la figura de l’Àngel del Vendrell es va dur a terme durant el marc de la festa major de Santa Anna el juliol de 1998. En aquesta ocasió, es van emprendre diverses accions de manteniment i restauració destinades a conservar la seva integritat i valor històric. Entre les tasques fetes, es van prioritzar aquelles relacionades amb la restauració física de la figura, com la neteja i l’aplicació de tractaments protectors per preservar els materials originals de la deterioració. A més, es van dur a terme reparacions específiques, com la restauració de l’eix de rotació, crucial per a la mobilitat i estabilitat de la figura.
Aquest any 2024, s’està duent a terme una intervenció que inclou diverses accions destinades a preservar i millorar la seva integritat estructural i estètica. Una de les tasques més importants d’aquesta intervenció és la reparació de les esquerdes de la cúpula del campanar. A més, s’estan realitzant arranjaments a la faldilla i reparant la corona. Aprofitant aquesta intervenció, s’ha decidit dur a terme una reestructuració completa de la il·luminació del campanar.
L’àngel de Tobies és una figura emblemàtica per al Vendrell, aquesta digitalització intenta ser una acció de salvaguarda del patrimoni cultural i així tindre’l ben documentat a l’arxiu per així poder tindre un model 3D per a possibles consultes o reproduccions.