Anecdotari
L’àliga és un dels components del bestiari festiu català més antics i ha estat utilitzada des de mitjans segle XIV en les festes populars.
L’Àliga de Sabadell va ser estrenada el 10 de juliol del 2021 i està inspirada en l’àliga perdiguera o cuabarrada, una espècie en perill d’extinció catalana per realitzar la figura. És una figura portada per una sola persona, de posat solemne, amb les ales plegades, i l’expressió alhora ferotge i vigilant. Com a símbol del poder municipal, duu una corona al cap i un ram de flors amb dues cebes penjant, per fer referència a la ciutat de Sabadell.
El constructor és el Toni Mujal i Obradors, un constructor d’imatgeria festiva de Cardona amb una llarga trajectòria, des de l’any 1979.
La música està composada per Roger Andorrà i s’ha inspirat en les danses del renaixement, de les quals en podrien derivar diferents balls d’àligues, com el Ball de l’Àliga de Barcelona o el Ball de l’Àliga de la Patum de Berga, entre d’altres. El compositor s’ha basat en la teoria que afirma que al s. XVIII la major part de les àligues de Catalunya ballaven al so de tonades semblants. La nova peça consta de quatre parts diferenciades: La part inicial comença amb un interval melòdic que conforma una introducció solemne que la figura utilitza per saludar als 4 vents. A la segona part el desenvolupament melòdic avança cap a un joc de pregunta-resposta de sonoritat clàssica. La tercera part simbolitza que l’àliga emprèn el vol. El tempo de la peça augmenta progressivament i culmina amb la nota més aguda, que evoca l’impuls de volar. La part final està regida per un motiu repetitiu i accelerant que convida a desfermar la rauxa continguda i conclou amb un retardant final.
Fitxa tècnica
Altres portadors: 10
Músics: 10
Pirotècnics:
Total components actius de la colla: 25
Entitat administradora
Contacte
- Fotos (4)
- Vídeos (0)
- Àudios (0)