Anecdotari
El Gall de Ripoll és la segona bèstia de foc que construïm els Diables de Ripoll. El Gall és el símbol de la vila, present en el seu escut. Diu la llegenda que un any, en un dia de mercat, una pagesa portava polls per vendre a la via i la càrrega anava pesant cada vegada més fins que a mig camí li pesava tant que no podia dur-la i va decidir fer-los caminar. Va deslligar-los de les potes i els posà a terra. Tots marxaven eixerits menys un de menut que sempre quedava enrere i la pagesa, tocant-lo amb la canyeta que portava li deia: “arri, poll”, “arri, poll”.
Quan la dona feia el camí amb l’aviram va passar un home que li demanà: “On aneu mestressa?” La pagesa, que era sorda com una perola, no va sentir-lo i com que el poll petit tornava a quedar-se enrere repetia “Arri, poll”. L’home va entendre “a Ripoll” i atès que era foraster i no sabia que el poble no tingués nom, un dia que parlava amb uns companys que volien anar-hi va dir que anava a Ripoll. I així varen aprendre el nom, l’ensenyaren a d’altres, aquests a uns altres i així s’escampà; vingueren generacions noves i el nom quedà definitiu.
El procés de construcció del Gall de Ripoll va durar prop de dos anys, iniciat el febrer de 2011 amb l’ajuda del tallerista Lluís Musté, amb la col·laboració dels Tallers per la Festa, del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat i l’Ajuntament de Ripoll. El Gall va ser presentat el 26 d’octubre de 2012 sota una gran expectació.
La tècnica constructiva és la tradicional, el Gall va ser modelat amb fang, es van realitzar motlles de guix i es van fer les diverses peces amb fibra de vidre que es van unir per fer la peça final. Pesa 75 kg i consta de 18 punts de foc extraïbles.
Fitxa tècnica
Cua: 5
Altres: 11
Total: 18
Altres portadors: 2
Músics: 2
Pirotècnics:
Total components actius de la colla: 20
11 de maig: Correfoc de la Festa Major de Ripoll.
Entitat administradora
Contacte
Fotos (2)
Vídeos (0)