Del 7 al 21 de febrer, per les Festes de Santa Eulàlia, a la Sala Castellví del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona s’hi podrà trobar una gran explosió de colors. Coures, verds, marrons… L’art efímer hi serà present amb una catifa de flors i altres elements naturals feta per la Federació Catalana de Catifaires (FEDECAT).
El contingut de l’obra a hores d’ara és un secret, encara que Vicenta Pallarès, presidenta de la FEDECAT, avança que es tractarà d’un disseny mai fet fins ara. “La persona que la vegi tindrà una mica de sorpresa i s’adonarà de la capacitat d’acció dels catifaires a l’hora de fer una cosa novedosa”, comenta.
L’obra d’art efímer també serà difícil de fer, motiu pel qual els catifaires necessitaran molta concentració. Dissabte 6 de febrer, a les 10 del matí, la començaran a elaborar diferents membres de l’entitat per torns. A la tarda, després de dinar, està previst que l’acabin.
Una expressió simbòlica
La Catifa de la Sala Castellví complementarà una exposició sobre el bestiari de Corpus titulada El Corpus és Bestial. L’obra que faran els catifaires es titula Corpus: tradició, art i continuïtat. La paraula tradició fa referència a la festa del Corpus, una celebració important en el calendari festiu anual. El mot art està relacionat amb la catifa, mentre que la paraula continuïtat vol establir un lligam amb la festa del Corpus i la celebració dels seus 700 anys d’història a la ciutat de Barcelona.
En total, l’obra farà dos metres de llarg per 3,5 metres d’alt i estarà feta amb materials com la sal tenyida, la serradura fina, les llenties i pradella seca de color marró. “També estem buscant algun tipus de flor que s’ajusti als colors del disseny -explica Pallarès- sinó utilitzarem encenalls tenyits”.
16 plafons per celebrar 15 anys d’història
Paral·lelament a la catifa de flors, a la balconada del Born CCM es podrà veure una exposició de la Federació Catalana de Catifaires (FEDECAT) titulada 15 anys de les nostres catifes, de Catalunya a la UNESCO.
La mostra, per una banda, consistirà en un recull fotogràfic que mostrarà la trajectòria de les 13 entitats que estan federades a la FEDECAT. A la vegada ensenyarà les catifes i els projectes internacionals que ha fet la federació al llarg dels seus 15 anys d’història en països com Mèxic, el Japó, els Estats Units, el Vaticà, Bèlgica, Itàlia, Malta, etc.
Per assistir a l’exposició i anar a veure la catifa de flors no caldrà reservar entrada prèvia. Es podrà visitar en els horaris habituals del Born CCM. Això sí, els visitants hauran de complir una sèrie de mesures de seguretat com portar mascareta, rentar-se les mans amb gel desinfectant i mantenir la distància de dos metres amb tercers.
Una xerrada sobre l’art efímer
Per acabar, el tercer acte en el qual participarà la FCC en aquestes Festes de Santa Eulàlia serà en una xerrada que es farà dimecres 10 de febrer a les 19 h al Casino de Caldes de Montbui (c/ del Forn número 15). Amb el títol Catifes de flors: orígens, evolució i futur, es parlarà dels orígens de l’art de fer catifes, de la seva evolució en els darrers vuit anys i de la internacionalització d’aquest art català de fer catifes de flors i altres elements naturals.
Els ponents seran Pere Padró, president de l’associació Cultura i Tradició de Ripollet, i Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires. Per assistir a l’acte caldrà enviar un correu electrònic a federaciodecatifaires@gmail.com. També es podrà seguir en directe per Zoom a través del següent enllaç.
Aquest 2021 serà la segona vegada que la Federació Catalana de Catifaires participi en les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona. L’any 2019, 50 catifaires d’arreu de Catalunya van fer una catifa de vuit metres de base i deu d’alçada titulada La Sagrada Família de Punta en Flor. “Ho vam fer principalment amb clavell blanc i clavell desfullat i va ser difícil d’elaborar, ja que vam haver de dibuixar línies rectes amb pètals de clavell”, destaca Pallarès.
(Foto: Imatge de la catifa de flors que va fer la Federació Catalana de Catifaires l’any 2019 per les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona / Font: FEDECAT)