Les sortides de colla són importants per a una entitat, permeten cohesionar el grup. De vegades també s’hi viuen moments que són la llavor de futurs projectes, com el que li va passar a la Colla Ferafoc de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès). Tal com explica Núria Batet, una de les membres de l’associació, “fa un any, el 2019, estàvem en la sortida del Bestiuari de Barcelona quan vam parar a dinar i xerrant ens vam embalar a fer un Ferafoc petit“.
La majoria de socis de l’entitat tenien canalla i la idea ja havia aparegut alguna altra vegada. A més, els infants del poble també havien reclamat una bèstia petita. Ara bé, no va ser fins a aquell moment quan es va decidir impulsar el projecte decididament.
Fa tot just un mes que el constructor del Ferafoc gran, l’escultor Elías Álvarez, va posar fil a l’agulla en la creació de la nova bèstia. Primer va fer un esbós de la figura en el qual li va afegir petits detalls de cadell perquè fos més fàcil d’identificar el Ferafoc petit com a fill del gran. Després, quan la colla va haver donat el vistiplau, es va posar a construir la imatge festiva.
En aquests moments Álvarez ja té definida l’estructura de la bèstia. L’està fent amb resina de poliuretà perquè sigui molt lleugera, ja que l’han de portar nens a partir de vuit anys. Igual que el Ferafoc gran, l’hipogrif petit també tindrà ales. Aquestes estaran fetes amb una estructura d’alumini i també es podran posar i treure.
Pel que fa als punts de foc, la figura en tindrà a les urpes i a les ales però no tants com el gran. Batet recorda que com més punts de foc, més pólvora i, per tant, més pes. I precisament això és el que vol estalviar la colla als petits que hagin de portar la figura.
Nens i nenes d’entre sis i catorze anys
El grup d’infants que portarà el Ferafoc petit tindrà entre sis i catorze anys. De sis a vuit només podran tocar el tabal i a partir de vuit també tindran l’opció de portar la figura.
Actualment hi ha tretze infants apuntats, però les llistes encara estan obertes per si algú més s’anima. Els pares o tutors legals interessats han d’enviar un correu electrònic a ferafoc@gmail.com i posar-se en contacte amb la colla.
L’experiència d’impulsar una bèstia festiva
Núria Batet és portant del Ferafoc des de fa sis anys. Al llarg d’aquest temps ha viscut diferents experiències dins la colla i assegura que la de crear el Ferafoc petit és una de les quals li està agradant més. “És molt emocionant. A més, hi ha la canalla pel mig que quan parlen de la nova figura se’ls il·lumina la cara“, explica.
Batet és una de les principals impulsores de la comissió del Ferafoc petit, creada expressament per tirar endavant el projecte. Actualment està formada per cinc membres de la colla i compta amb el vistiplau de la junta.
L’any que ve farà deu anys que l’escultor Elías Álvarez va construir el Ferafoc gran. Ho va fer a partir de l’esbós que li havia presentat la colla. En aquesta ocasió l’entitat ha tornat a confiar en ell. Com assenyala Batet, des del primer moment l’associació i l’artista s’han entès molt bé. “Hi ha un feedback i això és bo perquè t’ajuda a confiar en ell. Saps que ell farà el que vol la colla i, a la vegada, ell treballarà a gust perquè compta amb el seu suport”.
A hores d’ara, els encarregats del projecte ja han anat a veure el procés de construcció de la bèstia dues vegades. Fins i tot alguns infants se l’han provat encara que ho han fet amb els ulls embenats. La colla no vol revelar gaires detalls perquè vol que sigui una veritable sorpresa el dia de l’estrena.
La presentació en societat
La tardor de l’any que ve, quan el Ferafoc gran compleixi deu anys, es presentarà el Ferafoc infantil. L’entitat ho vol fer durant el seu acte més significatiu, el Foedus, una festa en la qual es representa una lluita entre el bé (Ferafoc) i el mal (Ventus).
La jornada se sol celebrar en dissabte, l’última quinzena de setembre o la primera d’octubre, i inclou una trobada de bèsties i la celebració d’un correfoc. Quan s’hagi estrenat el Ferafoc petit, aquest s’incorporarà al Seguici Festiu petit de Sant Quintí de Mediona.
La recollida de fons
A diferència del Ferafoc gran, una part del qual va ser finançat per l’Ajuntament del municipi, el Ferafoc petit anirà a càrrec únicament de l’entitat. És per aquest motiu que la colla ha impulsat diferents iniciatives per recollir fons per a la nova bèstia. Algunes d’elles es volien realitzar al llarg d’aquest any però la pandèmia de la Covid-19 ho ha impedit.
En aquests moments, una de les activitats que s’estan fent és la venda de marxandatge els dissabtes durant el mercat setmanal de Sant Quintí de Mediona. Allà s’hi poden trobar clauers de fusta en forma de carretilla, bufs pel coll, gorres, samarretes, adhesius i domassos pel balcó.
Paral·lelament la colla també ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la pàgina web migranodearena.org. Les persones que facin donacions per sota dels 20 euros rebran un agraïment a través de les xarxes socials. Els mecenes que facin una donació superior a 20 euros podran trobar el seu nom escrit a l’interior de la bèstia.
(Foto: Detall de l’urpa del Ferafoc petit / Font: Facebook Ferafoc Sant Quintí de Mediona)