Aquest 2020 l’associació Botafocs està d’aniversari: compleix 30 anys. Enguany, però, la pandèmia del coronavirus ha impedit a l’entitat participar en totes les activitats que hauria volgut fer. Per aquest motiu, i respectant en tot moment les normes sanitàries, el pròxim dissabte 21 de novembre l’associació preparà un acte a la tarda a la seva ciutat: Castelló de la Plana.
L’esdeveniment començarà a les cinc de la tarda a la plaça de la Panderola del barri del Grau. Durant tres hores, i fins a les vuit del vespre, tothom qui vulgui es podrà arribar fins a aquest espai i visitar una mostra de tot el bestiari que té l’entitat. Allà es podrà veure el Drac de Castelló Blau, el Drac de Castelló Verd, la Víbria de Botafocs, els Dracs i les Víbries Infantils, l’Haca de Castelló i els Dimonis de l’Antifaç.
L’exposició estarà acompanyada d’una sèrie de panells informatius que explicaran als visitants la història de les diferents bèsties que han visitat Castelló al llarg dels anys. Per assistir a aquesta primera part de l’activitat no cal reservar entrada però sí que es demanaran les dades de contacte dels assistents. Aquests hauran de portar mascareta, rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic i respectar la distància social.
Més tard, a partir de les vuit del vespre, tindrà lloc el segon acte del dia: una mostra de foc que comptarà amb aforament limitat. Com explica el president de Botafocs, Rafel Pérez, aquell dia hi haurà a la plaça un entarimat des d’on es faran les enceses de lluïment de les bèsties i els dimonis. “L’espai on seurà el públic estarà acotat per tanques perquè no s’amuntegui la gent”, afirma. L’aforament màxim permès a l’acte serà de 100 persones, que prèviament hauran d’haver reservat les seves entrades a través de la següent pàgina web.
L’organització de la mostra de foc
L’activitat de Botafocs de dissabte 21 de novembre, titulada “Els Botafocs d’aniversari”, estarà coordinada de tal manera perquè en tot moment es compleixin les mesures de seguretat establertes per la Generalitat Valenciana. De fet, l’activitat comptarà amb la participació d’una trentena de membres de Botafocs, encara que tots ells estaran dividits en grups de sis persones perquè és el màxim que està permès.
Durant la mostra de foc s’intercalaran les enceses de les bèsties i els dimonis. Per exemple, primer pujarà a l’entarimat una figura de bestiari i després un grup de sis dimonis. Pel que fa als músics (tabalers i dolçainers), aquests estaran dividits en grups de sis i repartits a un lateral i a la part posterior de l’escenari.
Respecte a la indumentària, cada membre de Botafocs portarà una mascareta de cotó i guants propis. En el cas dels tabalers, aquests també hauran de dur les seves pròpies baquetes. A cada persona, depenent de si és músic, portant o dimoni, se li assignarà un únic instrument, bèstia o maça. D’aquesta manera s’evitaran contagis. En acabar l’actuació es netejarà tot el material amb productes desinfectants.
Finalment, amb la pirotècnia passarà el mateix que en els casos anteriors, és a dir, hi haurà una única persona per a cada tasca. Un/a botafoc portarà el carro, un altre preparà la pirotècnia i un tercer recollirà la pirotècnia cremada, i la guardarà en un carro de suport, per evitar que algú es pugui contagiar collint-la del terra.
Els actes de cultura popular durant la pandèmia de la Covid-19
“A part del problema de l’aforament, que és limitat, l’altre problema que comporta el virus és que hi ha molta gent que es desmotiva a l’hora de participar en alguna activitat per por o precaució”, afirma Rafel Pérez.
El president de l’associació Botafocs explica que l’acte del dia 21 de novembre s’ha organitzat tenint en compte la normativa vigent. Ara bé, pel que fa a les especificitats que pot comportar preparar un esdeveniment de cultura popular com aquest, afegeix que en cada decisió el més és important ser raonable i aplicar el sentit comú.
(Foto: La Víbria de Botafocs en una sortida / Font: Facebook Botafocs Ball de Dimonis)