Bèsties & Flames: La mitologia catalana arriba al 3CAT

Malgrat la situació inicial, les disculpes per part del programa han estat acceptades. Tal com vam dir des del principi, aquest és motiu de celebració, ja que és un pas important en la visibilització de la cultura popular catalana. Des de Bestiari, valorem positivament la seva estrena i la feina feta pel programa, així que venim a explicar-vos Bèsties & Flames, una nova sèrie documental estrenada el passat 14 de març a la plataforma 3Cat.

Bèsties & Flames combina humor i rigor històric, submergint-nos en les històries fascinants de les bèsties festives del territori, donant vida al folklore i la mitologia catalana com mai abans. Consta de vuit capítols d’entre 23 i 27 minuts, on s’ens convida a explorar les criatures llegendàries que formen part de les festes populars catalanes. Al llarg dels episodis, la periodista i comunicadora Neus Rossell es converteix en la nostra guia, endinsant-se en les colles per descobrir la història i els secrets de cada bèstia. L’acompanya l’historiador Enric Calpena, aprofundint en els orígens i la significació cultural de cada criatura. A més, les il·lustracions de Laia Baldevey donen vida a les llegendes.

Caràtula del programa Bèsties & Flames de 3Cat

El programa ha estat dirigit per Aniol Florensa Tort.

Tot aquest afany d’entretenir i, alhora, de divulgar sobre tradició i folklore, m’han portat a crear i dirigir un format que s’estrenarà a la plataforma @som3cat el 14 de març. “Bèsties & Flames” respon a la meva necessitat atàvica de traslladar la riquesa de la nostra mitologia a la televisió.

– @aniolflorensa a Instagram (10.03.2025)

Cada episodi de Bèsties & Flames es centra en una bèstia de foc diferent, totes elles federades a Bestiari:

 

 

 

 

Fotogrames del programa Bèsties & Flames de 3Cat

  • El Basilisc (Mataró): El primer capítol del programa es centra en el Basilisc de Mataró i es va rodar durant la celebració de Les Santes de l’any passat (2024). El Basilisc és una criatura mitològica que combina trets de diferents animals i que, segons la llegenda, va néixer després que un gall covés un ou. La bèstia té cos de gall, pell de gripau i cua de serp, i a l’Edat Mitjana es creia que podia petrificar una persona amb la mirada.
  • La Lloba Llepa-Sang (Sant Cugat): El segon capítol ens porta a Sant Cugat del Vallès per descobrir la història de la Lloba Llepa-Sang, una bèstia inspirada en històries antigues de por. Es diu que s’alimentava de la sang de les seves víctimes i que és l’última lloba de Sant Cugat que va fer un pacte amb el diable. 
  • La Bruixa Maranyota (Solivella): Aquest episodi ens desplaça fins a Solivella per parlar de la Bruixa Maranyota, una fetillera maleïda després d’invocar la deessa dels inferns. La llegenda diu que va ser castigada i convertida en una bèstia que encara aterra als habitants del poble, i diuen que s’enduu les criatures que passen pel davant del seu forat. 
  • La Fil·loxera (Sant Sadurní d’Anoia): El quart episodi es centra en la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, una bèstia festiva basada en l’insecte que va devastar les vinyes catalanes al segle XIX. Una bèstia de set metres que va fer mal especialment aquest municipi de l’Alt Penedès.
  • L’Àliga Bicèfala (Tàrrega): A Tàrrega, la Neus Rossell coneix l’Àliga Bicèfala, una de les figures més solemnes del bestiari català. Aquest episodi explora la importància de les àligues en les festes tradicionals i com aquesta figura, que antigament era un símbol de poder, ha evolucionat fins a convertir-se en una icona festiva.
  • El Drac Nomar (L’Hospitalet de Llobregat): El sisè capítol està dedicat als dracs i inclou el Drac Nomar de l’Hospitalet de Llobregat, una bèstia creada el 2021 en homenatge a un cap de colla que va morir a causa de la Covid-19. Aquesta bèstia, d’estètica imponent, representa la força i la memòria col·lectiva.
  • La Tarasca (Barcelona): En aquest episodi, la Neus Rossell es troba amb la Tarasca, una criatura mitològica capaç de ruixar aigua, llançar caramels o escopir foc, segons l’ocasió. És una bèstia que viu als pantans de Tarascó, a Occitània, però un dia va viatjar fins a la Barceloneta i s’hi va quedar. Té cap de felí, rostre humà, closca de tortuga.
  • El Gall Abraxas i el Diable (Palau-solità i Plegamans): El darrer episodi de la temporada ens porta a Palau-solità i Plegamans per conèixer la història del Gall Abraxas, una bèstia que, segons la llegenda, va aconseguir fer fugir el dimoni. Aquesta figura festiva simbolitza la lluita entre el bé i el mal i és protagonista en diverses celebracions populars.

 

 

 

 

Fotogrames del programa Bèsties & Flames de 3Cat

L’estrena d’aquest format a 3Cat marca un pas endavant en la divulgació audiovisual del patrimoni cultural de Catalunya, fent arribar les nostres històries i llegendes a un públic ampli.