El proper 15 de feber de 2025, es presentarà en societat la Federació de Cultura Popular de Castelló de la Plana (FCPCS) a Castelló de la Plana. La FCPCS és un conjunt d’entitats culturals de Castelló de la Plana que abarquen molts àmbits de la cultura: bureu, cant d’estil, trabucaires, gegants, cabuts, cavallets, construccions humanes, danses, dolçainers, ball de dimonis i bestiari.
La FCPCS s’ha format amb 3 finalitats:
Us presentem una mica cada una de les entiats que formem aquesta federació:
Xaloc
Colla Xaloc. castellonencs, com a valencians que som, el gust per la pólvora queda certificat a cada celebració. A banda de les conegudes salves d’escopeta dels Guàrdies rurals de Castelló a la romeria de la Magdalena, i processons de la Mare de Déu de Lledó, L’Esquadra de Trabucaires Xaloc, (Secció de la Colla de Dolçainers, Tabaleters i Trabucaires Xaloc), des de l’any 2004 realitza una tasca important, aconseguint rescatar aquella antiga tradició dels nostres avantpassats, i des d’un plantejament festiu-cultural, torna a cridar a la festa com es feia antigament, aquesta vegada amb la combinació del foc i la música dels seus “dolçainers i tabaleters”.
https://collaxaloc.com
Associació Dansants de Castelló
L’Associació Dansants de Castelló a nàixer l’any 1991 a la nostra ciutat, amb el nom de Dansants del Corpus de Castelló i en novembre de 2022 ha canviat a la denominació actual.
El col·lectiu es va fundar amb l’objectiu ferm de mantindre i donar a conèixer la imatgeria popular patrimoni de la ciutat de Castelló, pel que fa a la música i les danses que tradicionalment han format part del seguici cívic de la processó del Corpus a la ciutat: gegants, nanos, arets i cavallets.
https://www.instagram.com/danseselforcatcs
Conlloga Muixerenga
La Conlloga Muixeranga de Castelló és una associació cultural creada el desembre de 2013 a Castelló de la Plana, amb la finalitat bàsica de recuperar i promoure la muixeranga, el ball dels valencians i les torres humanes en general; juntament amb altres objectius com la difusió de la cultura valenciana, la promoció de la normalització del valencià i el reconeixement de la igualtat efectiva d’homes i dones.
https://www.conllogamuixeranga.com/
El Millars
L’any 1977, partint de l’anterior tradició de ballar però totalment renovada, aparegué a l’escena castellonenca, l’Agrupació Folklòrica El Millars de Castelló de la Plana. La seua feina s’ha centrat en la investigació, restauració i difusió del folklore del País Valencià i, en especial, de les comarques del nord, sobre tot pel que fa referència a la indumentària tradicional.
https://www.instagram.com/a.f.elmillars/
Grup de danses El Forcat
El grup va nàixer a finals de 1978, format per gent de Castelló i les seues comarques pròximes. La seua finalitat és recuperar amb la màxima fidelitat possible els costums, balls i cançons de contingut i semblança popular que retornen i mantenen vives les arrels del nostre poble com a identitat històrica. En la seua trajectòria destaquen una extensa llista de trobades i festivals en l’àmbit nacional i internacional. Així mateix, destaquen diverses actuacions al voltant de la província de Castelló.
Dolçainers i Tabaleters de Castelló
L’eix bàsic d’activitats: Promoció, difusió i dignificació de la música de dolçaina i tabalet. Participació en actes musicals, culturals i festius, amb presència de dolçaina i tabalet.
Activitats anuals: Cavalcada dels Reis, Sant Antoni, Carrer Sant Blai, Festes de Magdalena, Setmana Santa a Les Alqueries, Festes
de la Mare de Deu de Lledó, Concerts Dolç-Festival, Presentacions
de Gaiates, Aplecs, Nadales, Betlem de la Pigà.
Nombre de persones implicades: actualment 39 membres
https://colladolcainerscs.com/
Botafocs
L’associació Botafocs va nàixer vinculada al CEIP Sebastian Elcano. Va realitzar la primera activitat al carrer el 23 de febrer del 1990, dintre de les festes de Carnaval, com a Dimonis del Grau.
Els seus objectius fundacionals són potenciar la cultura popular del ball de dimonis, del bestiari, dels cabuts, etc. així com ampliar els àmbits de l’ús social del valencià, la nostra llengua.
Saborija i Cant d’Estil