El congrés s’emmarca dins del pla estratègic de Bestiari, amb el qual treballarà per alinear-se amb els Objectius de desenvolupament sostenible 2030.
El congrés vol posar en valor i donar visibilitat a projectes, activitats i idees transformadores i tindrà lloc al Born els dies 1 i 2 de febrer de 2025.
Des de l’inici del s. XXI, el món de la imatgeria festiva en general, i particularment el bestiari festiu, ha viscut un creixement notori, pel que fa a l’abast territorial (increment de municipis amb elements de bestiari en actiu) com pel que fa a la quantitat (entitats creen noves bèsties, rèpliques, elements infantils…).
Des de Bestiari s’ha proposat oferir un espai de debat i intercanvi de vivències al voltant de la imatgeria festiva dels territoris de parla catalana. Per aquest motiu, el cap de setmana de l’1 i el 2 de febrer de 2025, al Born tindrà lloc el I Congrés Bestial: Tinc Tok de Bèstia.
El congrés s’emmarca dins del pla estratègic de Bestiari amb el qual es treballa per alinear-se amb els objectius de desenvolupament sostenible 2030. La iniciativa proposa un conjunt de ponències amb un espai de debat i intercanvi al voltant dels eixos: Aliances per Assolir els Objectius (ODS 17); Ciutats i comunitats sostenibles (ODS11); i Indústria, innovació i infraestructures (ODS9). El congrés comptarà amb 8 ponents de diferents àmbits que van des de l’antropologia, la dinamització sociocomunitària, el folklorisme, la meteorologia i l’etnologia.
A aquests eixos se sumen els d’Igualtat de gènere (ODS5) i Salut i benestar (ODS3) els quals s’estan treballant des de Bestiari amb diversos projectes en actiu que s’expliquen en càpsules del projecte audiovisual Bestiari Brama.
L’eix Igualtat i gènere s’està executant amb el 1r Pla Transversal de Gènere de Cultura Popular, iniciat aquest 2024, de la mà de la consultoria La Groc, especialitzada en acompanyar a organitzacions, institucions, entitats i a les persones en el procés de transformació en temes de gènere i en diversitat del seu espai. Aquest projecte estima una durada de 4 anys.
L’eix de Salut i Benestar, s’emmirallarà amb la proposta de “Protocols i noves sintaxis festives” que ha realitzat la Festa Major de Mataró (Les Santes) i amb l’experiència de la Colla Coca de Constantí. A partir d’aquesta proposta Bestiari proposarà als fòrums de debats interns, que es desenvolupin uns protocols festius accessibles per totes les seves entitats de base.
Programa Tinc Tok de Bèstia
Dissabte 1 de febrer de 2025
Eix Aliances per Assolir els Objectius
- Ponència: Bases per a la creació d’una xarxa internacional sobre imatgeria festiva
- a càrrec de Jordi Mullor, és vicepresident i representant territorial barcelonès de Bestiari, treballa com a responsable de Sistemes Informàtics en el Centre de Recerca Matemàtica de la UAB. Ha exercit com a casteller, diable, geganter, tabaler, graller i portador de drac. Ha tingut diferents càrrecs en entitats com els castellers de Barcelona, els gegants de Navas i el Clot, la secció de cultura de l’Orfeó Martinenc, la Coordinadora de Diables de Barcelona i la Coordinadora de Geganters de Barcelona, i ha estat mitja vida vinculat a entitats d’excursionisme, associacionisme i cultura popular.
- Ponència: Model de gestió col·lectiva
- a càrrec de Mateu Tres, és enginyer informàtic i formador. Vinculat a l’associacionisme cultural en l’àmbit local des de l’adolescència i en l’àmbit nacional des de fa més de quinze anys. Des de la presidència de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha liderat la seva professionalització i alguns projectes com ara la catalogació del bestiari festiu o l’ús de tecnologia 3D per a documentar i preservar els elements festius.
Diumenge 2 de febrer de 2025
Eix Ciutats i comunitats sostenibles
09:00h Benvinguda
9.30 h Taula rodona: Canvis en el calendari festiu a causa del canvi climàtic
Modera: Pau Benavent
Ponents:
- Tomàs Molina, és un meteoròleg i presentador de televisió català, llicenciat en física per la Universitat de Barcelona i periodista col·legiat. Ha presentat i dirigit programes i reportatges de divulgació sobre el canvi climàtic i riscos ambientals com l’Espai Terra, El Temps a TV3 i 3/24, entre d’altres. És membre fundador i n¡ah estat president en diverses ocasions de International Association of Broadcast Meteorology i va ser president de la Climate Broadcasters Network – Europe de la Comissió Europea
- Manuel Delgado, és un antropòleg i catedràtic universitari català. Llicenciat en Història de l’art i doctor en Antropologia per la Universitat de Barcelona. Ha treballat especialment entorn la violència religiosa i la construcció de l’etnicitat i les estratègies d’exclusió en marcs urbans. Alhora, s’ha interessat per les representacions culturals a la ciutat i les noves formes de culte al món contemporani. Va ser membre de la Comissió d’Estudi sobre la Immigració del Parlament de Catalunya. Forma part del Consell Assessor per la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya
12 h Taula rodona : Com la cultura popular i l’associacionisme contribueixen a teixir comunitats i cultures
Ponents:
- Youssef Sultan, educador Social i màster en mediació i gestió de conflictes. Soci i fundador de la Cooperativa Reflexes, la seva trajectòria professional prové de l’associacionisme, el cooperativisme i voluntariat al barri de la Trinitat Vella a Barcelona. Membre de la 1a Edició del programa de Nous Lideratges ha col·laborat com a docent al Màster d’Acció Comunitària a l’Escola IGOP-UAB. Actualment és responsable de l’àrea d’acció comunitària a ASME, Associació Sant Martí Esport.
- Meritxell Martín i Pardo, Ph.D., membre i fundadora de Cascade Collective for Cultural Sustainability, professora d’antropologia i estudis culturals i religiosos, i investigadora associada a la Smithsonian Institution.