La Trobada de Bestiari Festiu de commemoració al Mil·lenari de Montserrat ha agrupat a 46 colles de tots els territoris de parla catalana, 60 peces d’imatgeria festiva i prop de 800 persones vinculades a l’Agrupació del Bestiari
![](https://www.bestiari.cat/wp-content/uploads/2025/01/WhatsApp-Image-2025-01-25-at-11.36.17-683x1024.jpeg)
Aquest dissabte 25 de gener de 2025 ha tingut lloc la Trobada de Bestiari emmarcada en els actes de celebració del Mil·lenari de Montserrat, una fita històrica que ha agrupat a 46 colles de Bestiari de tots els territoris de parla catalana, amb més de 60 bèsties i 800 persones vinculades a l’Agrupació.
Des de les 7.30 h del matí, abans que el sol despuntés, Montserrat s’ha començat a omplir de peces d’imatgeria festiva de foc i de protocol, que a les 9.30 h han engegat una cercavila fins a la plaça Santa Maria. Gralles, tabals, metalls, sacs de gemecs i flabiols han acompanyat a les bèsties i les han fet ballar en aquest espai tan emblemàtic.
Segons la junta de Bestiari: “aquesta trobada és cabdal, perquè la presència de la cultura catalana a la celebració és fonamental, ja que Montserrat és un dels pilars de la identitat cultural del país. Representa la llengua, la música, les tradicions i la creativitat catalanes, sent un espai que ha contribuït al manteniment i difusió d’aquests elements fins i tot en els moments més difícils de la història. Incloure-hi expressions culturals pròpies reforça el lligam entre Montserrat i el poble català, projectant aquesta identitat al món com un testimoni viu d’una cultura rica i compromesa amb els seus valors i arrels.”
Aquesta trobada és el punt de partida per treballar sobre l’eix d’aliances per assolir els objectius de desenvolupament sostenible de Bestiari 2030. Aquesta activitat és la primera que permetrà crear aliances per preservar i enriquir el patrimoni cultural immaterial; per fomentar l’associacionisme, la cooperació internacional i l’intercanvi de coneixements entre col·lectius per generar un impacte cultural positiu i durador.
El Mil·lenari del Monestir de Montserrat és una fita històrica que posa en relleu un mil·lenni de dedicació espiritual, cultural i social al cor de Catalunya. Des de la seva fundació l’any 1025, Montserrat ha estat un símbol de la identitat catalana i un centre de pelegrinatge i devoció. Aquest aniversari no només commemora el passat gloriós, sinó que també subratlla el paper continu del monestir com a far de valors humans, espiritualitat i conservació del patrimoni cultural. És una oportunitat única per reflexionar sobre la seva influència en la història i la societat catalanes.
Des de Bestiari volem agrair immensament la implicació de les 46 colles que han assistit a Montserrat:
Penedès – Garraf: Badalot de l’Arboç, Lleó del Vendrell, Garot de l’Arboç, Ferafoc i Ferafoc petit de Sant Quintí de Mediona, Drac de Castellví, Ruc de la Granada, Dragona i Dragoneta de les Roquetes del Garraf, Drac de Sant Martí Sarroca, Carpa Juanita de Vilanova i la Geltrú, Associació Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia i el Drac dels Monjos.
Camp – Conca – Priorat: Drac de Reus i Falcó d’Alcover
Comarques centrals: Bou Brufat de Santpedor, Mulassa de Vic, Drac de Cardona i Drac d’Igualada.
Vallès-Maresme-Barcelonès Nord: Bitxo del Torrent Mitger, Cavallets de Sabadell, Drac Antonot de Sabadell, Espiadimonis de Mollet del Vallès, Bou de Montornès, El Cabró de les Franqueses del Vallès, Drac Nervón de Terrassa, Drac Baluk de Terrassa, Blai el devastador de Terres de Santa Coloma de Gramanet, Godrac de Mataró i Vaca Xula de Vacarisses
Baix Llobregat-L’Hospitalet: Colla de Diables d’Esparreguera, Drac Rubricantus de Sant Boi de Llobregat, Drac Apocaleus de Vallirana, Drac Pepitu de Sant Boi de Llobregat, Murri El Senglar de Santa Coloma de Cervelló, Folqui de Foc de L’Hospitalet de Llobregat, Cua de Drac de Cornellà de Llobregat i Drac Olivé d’Olesa de Montserrat.
Ebre-Maestrat: Drac Asterió d’Amposta i 7 Cervells de Jesús, Tortosa
Barcelona: Drac Capallà d’Horta, Quimera del Carmel i Sagresaure
Ponent-Alt Pirineu: Mulassa de Cappont de Lleida, Kerresetcaps de Puigcerdà
Girona – Catalunya Nord: Lilit salamandra de foc de Viladrau
País Valencià: Botafocs de Castelló
Sota la premissa “1000 anys – 1000 activitats”, des del cap de setmana del 7 de setembre de 2024 i fins al 8 de desembre de 2025, Montserrat ha programat esdeveniments religiosos, culturals, participatius, socials i sostenibles (podeu consultar-les aquí). Entre aquestes 1000 activitats.
Tota la informació sobre el Mil·lenari de Montserrat aquí
Descarrega’t més fotografies de la Trobada de Bestiari a Montserrat: Duna Malet