Tanquem un 2024 ple de noves bèsties i d’altres restaurades i amb una nova vida!

Arribem a finals d’un any esplèndid pel Bestiari Festiu! Noves bèsties i d’altres de restaurades i amb una nova vida!

Estem entusiasmats per entrar de ple al 2025 i saber què ens depararà, quines activitats ens tenen preparades les nostres bèsties i quines en vindran de noves! Voleu saber quines bèsties han nascut aquest 2024?

Doncs som-hi!

Espurnetes de Calafell

Foto: La Fura

El passat 18 de maig es van estrenar a Calafell 4 dracs infantils anomenats “Espurnetes”, dissenyats i construïts per l’escultora vilafranquina Dolors Sans, que ja va crear el drac Espurna gran. Es tracta de 4 dracs infantils que complementen el drac Espurna de Calafell i que actuaran conjuntament. Les figures s’inspiren en el cos del Drac Espurna i són només el drac, sense el cavaller que cavalca en el drac adult. Les proporcions són similars i varia el cap i la mirada que tenen un aire d’un drac quan encara és infant.

Les Espurnetes tenen dos metres de longitud i pesen 8 quilos. Disposen de 6 punts de foc repartits entre la boca, les ales i la cua. A més dues de Les Espurnetes disposen també d’un mecanisme per llençar bengales. El ball de les Espurnetes és deCristina Penya Barniol. La colla de l’Espurna, el drac del castell, de Calafell es va crear ara fa quatres anys i ha anat creixent i ara incorpora aquets quatre dracs per donar resposta a la demanda dels infants de portar dracs i també per assegura el futur del drac gran. Una peculiaritat de la colla és que cada any, des de l’estrena del drac Espurna, fan un recorregut a peu amb el drac de 26 quilòmetres des del taller de la Dolors Sans, a prop de Pacs, fins a Calafell.

Espurnetes en construcció al taller de Dolors Sans
Presentació Espurnetes, 18 de maig de 2024

Mulassa de Granollers

Granollers va estrenar Mulassa el passat 9 de maig de 2024. La nova bèstia es pot dividir en dues parts: el cap i cos esculpit i les faldilles. Un tret característic d’aquesta figura n’és el cos, que a diferència de mulasses històriques com podrien ser les de Reus, Tarragona o Montblanc on només el cap és esculpit i la resta n’és estructura, aquesta en té una gran part del cos esculpida. D’aquesta manera la bèstia pren un caràcter més realista aproximant-se més a aquests animals de quatre potes.

Les faldilles d’aquesta nova mulassa fan que la bèstia s’integri dins del codi de la Festa Major de Blancs i Blaus i és que disposa de dues faldilles; una majoritàriament blanca i l’altre majoritàriament blanca. I quina porta? Doncs l’elecció de quina faldilla llueix depèn de quina ha estat la darrera colla guanyadora a la festa Major, cosa que fa que durant aquesta estrena hagi lluït les faldilles blanques.

Els artífexs d’aquesta nova bèstia, Aitor Calleja i Mikel Eraso del Taller de Marcaláin a Navarra, han donat vida a la mula amb meticulositat i delicadesa, donant forma a cada detall per fer realitat aquesta obra. La fisonomia de la Mulassa granollerina segueix un estil realista amb un nivell d’aproximació sorprenent a l’animal real, mantenint-se a l’avantguarda de les darreres creacions en el món de les mulasses. La nova bèstia també estrena el seu ball, peça encarregada expressament a Adrià Abellán, una composició que va ser estrenada a la plaça de la Porxada per Trifàsic, una banda de gralles d’origen ganxet.

La Mulassa de Granollers ha arribat trepitjant ben fort per convertir-se amb un dels imprescindibles de la festa granollerina. Ben segur que farà la delícia de petits i grans i animarà la festa allà on vagi.

Reportatge sobre la Mulassa a Vallès Oriental Televisió

La Tortuga de Foc del Vendrell

Fotografia: @albert_xc_ i @mariona78

El Vendrell va presentar el passat 30 de novembre de 2024 la seva nova bèsties, La Tortuga de Foc del Vendrell del Taller La Gàrgola, de Santa Coloma de Queralt. Dissenyada a imatge de les tortugues babaues (careta careta) que niuen a les platges del Vendrell i voltants, un símbol del municipi i de la participació veïnal per cuidar el niu fins a l’eclosió dels ous.

Està construida en resina de polièster i imprimació de reforç, pesa 34 kg, i medeix 340 cm de llargada i 310 d’amplada amb les aletes obertes, i està preparada per a dos portadors/es. Carregada amb 17 punts de foc i caixa integrada per a milpets, està equipada per a enceses elèctriques i algunes sorpreses més.

Les aletes davanteres tenes tres posicions, les de darrere son mòbils i les quatre son extraïbles, així com els ulls, que també són mòbils. A més, porta una capa de pintura fotoluminiscent.

Aquí pots veure el bateig de foc de La Tortuga de Foc del Vendrell

Antonot, Foc i Forca de Sabadell (rèplica)

Fotografia: Núria García

L’entitat Forques de Can Deu han volgut preservar la tradició i l’esperit festiu de la colla i per aquest motiu han donar una nova vida a la seva bèstia de foc, l’Antonot, i els seus fills Foc i Forca i han realitzat una rèplica més lleugera, totes dues icones de la seva comunitat i parts integrals de les seves celebracions culturals. El nou Antonot ara pesa 29 kg, quan abans en pesava 80 kg i ha estat realitzat al Taller Sarandaca.  Instagram: @forquesdecandeu

Bou de Sabadell

Fotografia: Mireia Sans

El Bou de Sabadell es va presentar el 28 de juliol de 2024 en el marc de les Festes de Sant Feliu. La figura és la tercera de l’Associació Encultura’t i fa referència al passat rural de Sabadell. Hi ha participat el dissenyador de la figura, Xavi Badia del Taller La Gàrgola, i el compositor de la música, Xavi Muixench que han rebut el ram del Lleó de Sabadell.

La indicació per crear la figura va ser que fos el més realista possible i seguís la línia estètica del @lleodesabadell i la @mulassadesabadell. Pesa 23 kg (sense comptar estructura interna de fusta ni teixits) i està realitzada amb fibra de vidre i resina de poliéster. També està preparat com a bèstia de foc.

Creació del Bou de Sabadell al Taller La Gàrgola
Presentació del Bou de Sabadell 

La sèrpida de Manlleu

La Sèrpida de Foc, és el projecte que van iniciar a finals de 2019 des de la Colla de Diables i Tabaleres Serpents de #Manlleu, i ha estat possible gràcies al treball artesenal de membres de l’entitat i a un centenar d’aportacions econòmiques que ens han permès finançar-la. El mestre ideòleg de la Sèrpida ha estat Joan Arimany.

Procés de creació de la Sèrpida de Manlleu
Fotografia: smfotografies

El Drac Vol Tragar

Fotografia: Ivan Font

El nou Drac Vol Tragar es va presentar el passat agost a Sant Hipòlit de Voltregà. El constructor Pau Reig s’ha inspirat en els trets de l’antic drac, com la banya, els colors, la cara graciosa però amb un posat seriós per crear aquesta nova figura.

Una bèstia de moviment harmoniós que trenca la simetria en totes les seves parts, des del coll, passant per les ales i fins la cua. Té una expressió simpàtica i viva accentuada pels ulls grossos i el color viu de les seves escates. L’acabament de la cua s’inspira en una flor de lotus. Aquesta figura és el protagonista de l’espectacle “El Drac que Vol Tragar” que es rememora any rere any a la seva vila.

Notícia de la presentació del Drac Vol Tragar
Perfil d’Instagram del constructor Pau Reig: procés de creació

Àliga de Sitges (restauració)

Foto: Ajuntament de Sitges

L’emblemàtica Àliga de Sitges s’ha restaurat de manera integral i ha estat de la mà del Taller Arnau Codina. Aquesta peça del bestiari folklòric, que enguany celebra el seu 40è aniversari, ha estat objecte d’una profunda remodelació per tal de posar-la al dia i garantir la seva perdurabilitat.

El treball ha consistit en la consolidació de la superfície, que ja presentava signes de deteriorament, extraient totes aquelles capes de pintura que no aportaven una superfície estable on aplicar-hi la nova pintura. A la vegada, aquest procés ha permés recuperar la textura que li és pròpia en zones on s’havia perdut. La pintura de la figura ha buscat seguir la línia estètica taronjosa, ja tant instalada en l’imaginari col·lectiu, i s’han recuperat els ulls que en origen lluïa la peça.

El bec i la cua, molt malmesos per anys d’ús intensiu de pirotècnia, han estat refets per complet modelats directament en acer inoxidable, i substituits pels anteriors. Els punts de foc també són nous, redissenyats i creats per tall làser. La base de la figura ha estat refeta per complet, per garantir una major estabilitat i funcionalitat a l’hora de transportar-la o realitzar-hi tasques de conservació.

La corona ha estat restaurada mitjançant una neteja profunda, així com l’addició d’un ullal que havía perdut, i una protecció de vernís per evitar futures oxidacions. La tasca ha anat a càrrec de l’obrador @ferran_garreta

Les faldilles han estat confeccionades de nou, amb un teixit de cotó, per la modista @lolinrocha , i han estat pintades per l’artista @nuriafortunyart

Detalls de la restauració
Artesà: Arnau Codina
Durada: Des del 20 de juny de 2024
Treballs:
-Reparació de la fibra de vidre del cos
-Substitució del bec i la cua per peces noves d’acer inoxidable
-Renovació de la reixeta, les faldilles i les pinces de la roda de coets
-Reforç dels punts d’ancoratge de la corona

Notícia a Canal BlauL’Àliga de Sitges, en ple procés de restauració
@tallerarnaucodina

Corb de Sant Quirze

El nou corb de Sant Quirze del Vallès es va presentar el 30 d’agost de 2024. Del constructor del Taller La Gàrgola, de Santa Coloma de Queralt, el Corb està realitzat en fibra i resina amb imprimació de reforç.

Pesa 34 kg, disposa de 12 punts de foc i té ales extraïbles per facilitar el transport i l’emmagatzematge. Mesura 280 cm de llarg x 110 d’ample, i té una altura de 230 cm. Durant el procés de creació, es va decidir que tingués una posició d’atac i que els ulls li brillessin en blanc i en vermell amb un sistema de leds. També inclou els mecanismes per fer enceses elèctriques amb comandament a distància.

Perfil d’Instagram de La Gàrgola Taller: procés de creació
Fotografia: Ajuntament de Sant Quirze

Li Lleoni de Sant Boi

La passada Festa Major de Sant Boi va servir per donar a conèixer la nova figura del bestiari protocolari de la ciutat. Es tracta del Li Lleoni, un lleó bicèfal, que representa la dualitat de l’ésser. És també un lleó blanc, una espècie actualment en perill d’extinció. Està fet de resina de poliestes i fibra de vidre, pesa 42 kg, i medeix 259 cm de llargada i 170 cm d’alçada.

Segons creences africanes ancestrals, el lleó blanc és un animal sagrat amb el poder d’atorgar la felicitat a tothom que es creua en el seu camí. És també símbol de pau, coratge, força, veritat, justícia, dignitat i respecte a la natura i la vida.

La música que acompanyarà el ball de Li Lleoni és obra de Ricard Ros i la coreografia, d’Albert Graus. La figura s’ha construït al taller d’escultura Mujal-Morreres, de Cardona, i la Federació els Garrofers s’encarregarà de gestionar-la i portar-la. L’Àliga i Li Lleoni són els primers components del bestiari de Sant Boi i  representaran la ciutat en actes protocol·laris.

Fotografies de Li Lleoni
Foto: Ajuntament de Sant Boi

El Bou i la Mula per Unha a la Val d’Aran

Passeges pels carrers empedrats d’un poble petit, on el so de les teves passes és l’única banda sonora. El fred et rosega les galtes, però l’olor de llenya cremada que surt d’una xemeneia et reconforta. De les finestres en surten llums tènues que ballen amb l’ombra dels geranis hivernats. Al capvespre, un avi s’abriga mentre col·loca unes branques de vesc a la porta, i els nens, amb les galtes vermelles del fred, decoren un pessebre al mig de la plaça. Mentre t’ho mires, de cop, et sembla que estiguis caminant dins d’un pessebre de mida real.

El Taller Sarandaca ha creat un Bou i una Mula per al pessebre d’Unha a la Val d’Aran.