Felicitats, “Fes ta Festa”! Guardonat amb el Premi Joan Amades 2024

L’Associació Cultural Joan Amades atorga el 24è Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional, al programa de ràdio FES TA FESTA, per la seva trajectòria en la promoció de la cultura popular i tradicional.

Amb 772 edicions a internet i 2561 a tota la seva història, el Fes ta Festa (FTF) és el programa més veterà sobre cultura popular i associacionisme. Cada setmana informa, des d’una trentena d’emissores de ràdio i en format pòdcast a la web per a tothom, de l’actualitat de la cultura popular, amb entrevistes, reportatges, repàs d’efemèrides, col·laboracions fixes –el Baròmetre Casteller, Dites i refranys, la Devocioteca, Històries de Gegants– i seleccions musicals. L’espai està conduït pel folklorista i comunicador Amadeu Carbó i compta amb Josep Maria Adell en l’equip tècnic i una trentena de col·laboradors.

L’Associació Cultural Joan Amades ha reconegut ara la seva dilatada trajectòria en favor de la promoció de la cultura popular i tradicional amb el Premi Joan Amades. Al llarg d’aquests anys, el FTF ha narrat la festa des de les associacions i els barris, i partint de la concepció de la cultura popular com “una cultura de combat i frontista amb el poder”, com assegurava Carbó en una entrevista a Tornaveu. El guardó serà lliurat en un acte públic al voltant del 17 de gener, diada de Sant Antoni.

35 anys de trajectòria

El FTF va iniciar la seva emissió a Ràdio 4 el mes de setembre de 1989, amb Jesús Ventura, Jordi Mauri i Jordi Font, qui presentaren un projecte al llavors cap de programes de l’emissora, l’Enric Frigola. L’objectiu era fer un programa no exclusivament de sardanes sinó de cultura popular en general, fet nou en la radiodifusió del moment, i sobretot, normalitzar aquest àmbit als mitjans de comunicació general.

El primer programa comptava amb dos locutors (Maria Matilde Almendros i Jordi Mauri), un director (Jordi Font), un guionista (Jesús Ventura), una productora (Xeixa Caamaño) i un tècnic, que en el primer any de directe fou quasi sempre l’Àngel Garcia. També des dels primers programes hi col·laborava Carles Esteve, encara avui cronista casteller.

El dia 30 d’agost de 2009, només quinze dies abans de complir els vint anys en antena, va acabar la relació amb l’emissora Ràdio 4. El dia de Sant Jordi de l’any següent començaven les emissions del programa des de la web a Internet.

El premi Joan Amades se suma a altres reconeixements, com el Premi d’Òmnium Cultural al millor programa de ràdio en català, Premi als Mitjans de Comunicació de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Premi Antoni Carné de Comunicació i menció d’honor als Premis de Ràdio Associació de Catalunya.

Font: Tornaveu – Foto: Andrea Nomura (Virus Cultural)