El Festivitas Bestiarum celebra 11 edicions amb la Gala dels Premis BEST que evidencia que el sector és viu i les entitats són capaces d’adaptar-se a qualsevol situació
El Festivitas Bestiarum celebra 11 edicions amb la Gala dels Premis BEST i reivindica el Dia Europeu del Bestiari Festiu
Les propostes premiades evidencien que el sector és més viu que mai i que les entitats que formen l’Agrupació són capaces d’adaptar-se a qualsevol situació
La gala es va celebrar ahir, dissabte 23 de novembre al Citilab de Cornellà de Llobregat amb la sala Vicenç Badenes plena de gom a gom
L’onzè Festivitas Bestiarum es va celebrar ahir, dissabte 23 de novembre de 2024 a la localitat de Cornellà de Llobregat. Una fira d’artesans, una tabalada de la colla Cua de Drac, i la plantada de les bèsties participants al Festivitas van donar el tret de sortida per celebrar aquesta edició.
La sala Vicenç Badenes del Citilab de Cornellà de Llobregat es va omplir de gom a gom per acollir la Gala dels Premis BEST 2024 conduïda per Ivan Caro. Aquesta gala ha estat el moment per reivindicar el Dia Europeu del Bestiari, així com també fer una revisió i donar visibilitat a la tasca duta a terme durant tot l’any per part de les entitats i de totes les persones que en formen part. Durant tot l’acte, es va oferir la interpretació en llengua de signes de la mà.
El jurat, que amb el seu rigor i la qualitat de les seves deliberacions han contribuït a posar en valor un cop més la importància d’aquests premis, en la seva onzena edició, ha estat estat format per el Sr. Quim Estalella, de Pirotècnia Estalella; el Sr. David de la colla Cua de Drac de Cornellà; el Sr. Jordi Mullor, Vicepresident de Protocol, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Sra. Mercè Ayora, vicepresidenta executiva de l’Agrupació del Bestiari.
La gala va començar amb l’entrega dels Premis BEST a la Societat. El Sr. Manel Estalella, de Pirotècnia Estalella, va entregar el PREMI BEST a un personatge públic masculí, el Sr. Francesc Fermí, pel seu bagatge dins la cultura popular, per la valentia de fer-se càrrec dels gegants de la ciutat, i la iniciativa en la creació de noves figures festives.
El Sr. Javier Gómez, d’Arç Cooperativa, Corredoria d’Assegurances, va entregar el Premi BEST a l’associacionisme Cultural a l’Institut Català d’Antropologia per la seva capacitat de generar nexes amb la societat i la cultura catalanes, per crear espais de discussió i aprofundiment.
I Il.lm. Antonio Balmón, Alcalde de Cornellà de Llobregat va entregar el Premi BEST a una iniciativa de comunicació a Tornaveu per la seva capacitat d’apropar la cultura popular a tothom, per donar veu als col·lectius, a les associacions socioculturals de parla catalana. L’alcalde de Cornellà també va entregar el Premi BEST a una iniciativa empresarial a Xixo Luthier per la seva dedicació amb excel·lència a fer instruments de música, evolucionant-los tècnicament però alhora respectant-ne la tradició.
La missió del Jurat dels Premis BEST a la millor iniciativa d’una entitat federada ha consistit en escollir les tres activitats que s’han considerat més representatives d’enguany, tenint en compte la qualitat, rigor, innovació i originalitat de cada una d’elles.
El tercer premi, lliurat per Sr. Javi Escamilla, vocal de territori de l’Agrupació del Bestiari de l’Agrupació del Bestiari, va ser per la Coordinadora d’Entitats del Mamut de Viladecans pel seu projecte “Festa de la Dansa de la Pluja”. Per la seva iniciativa a preservar l’activitat del nostre bestiari festiu en temps de sequera, creant noves activitats que pretenen barrejar bestiari festiu, música i danses.
El segon premi, lliurat pel Sr. Jordi Mullor, Vicepresident de protocol de l’Agrupació del Bestiari va ser per l’Associació La Mulassa de Falset pel seu projecte “Corremulassa”. Per haver fusionat amb molt d’èxit la festa popular tradicional i la cultura popular de discoteca, per haver creat una festa diferent i que connecta amb un públic que acaba vivint la cultura tradicional d’una altre manera.
I, per últim, el Sr. Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari va lliurar el primer Premi BEST a la millor iniciativa d’una entitat federada a L’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels pel seu projecte “La llegenda del Gar-i-Got”. Per donar a conèixer la cultura popular de Castelldefels, per integrar-hi persones que no en formen part, per a donar a conèixer les activitats de la colla més enllà del ball de diables i els correfocs.
Les paraules del President de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, han tancat la gala amb èxit: “La gala dels Premis BEST és l’esdeveniment que clou l’any i en el qual es fa un balanç de tota la temporada de les colles que formen part de l’Agrupació del Bestiari. Enguany s’han vist iniciatives amb molt caràcter social i a moltes entitats que es reinventen dia a dia. Les entitats esteu fent una feinada excepcional. Avui tenim 6 entitats a l’escenari, però en podríem tenir centenars. Hem de reconèixer la feina altruïsta i la dedicació de totes elles. Es fa palès que el sector és molt viu i enguany ens han demostrat que les colles tenen una sensibilitat extrema a l’hora d’adaptar-se a noves situacions. Ha estat un any de moltes restriccions a causa de la sequera i totes les entitats han estat molt imaginatives i creatives buscant solucions per a la problemàtica. I així ho hem comprovat amb alguns dels Premis a la millor iniciativa d’una entitat federada.”
Una cercavila pels carrers Cornellà amb el Drac de l’Agrupació com a amfitrió, ha estat l’encarregada de cloure la diada. Les bèsties que l’han acompanyat han estat el Cua de Drac, la Dragona Cornèlia, el Cornut de Cal Borni, l’Entxuscat de Molins de Rei, el Drac Pepitu, Blai el devastador de Terres, La Serpent de la vall de Tenes, el Griu de Tarragona i la Mulassa de Terrassa.
La Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya és l’encarregada d’organitzar els Premis BEST. Enguany ho ha fet amb la col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i les empreses patrocinadores: Pirotècnia Estalella, Arç Cooperativa i MGS Assegurances.