Més de 3.500 persones participen a la Jornada Lúdico Bestial 2024!

La Jornada Lúdico Bestial 2024, que va tenir lloc el dissabte 14 de setembre a la pl Comercial, va reunir al voltant dels 4.000 visitants, una xifra que supera amb escreix la participació de l’any anterior

A la 4a Fira de Colles de Bestiari hi vam comptar amb 13 colles i bèsties, i a la gimcana de la Cia de Jocs l’Anònima, la Federació Catalana de Jocs Esports i Deports Tradicionals i el Museu de la Xocolata hi van participar prop de 200 infants i adults

El programa Fes Ta Festa va fer un especial Fes Ta Festa Bestial aprofitant que aquell mateix dia feien 35 anys d’emissió amb un munt d’entrevistes sobre festa, tradició i cultura popular

Els Falcons de Barcelona fent volar un dels estels fets al taller a la plaça Comercial

Durant tot el matí de dissabte 14 de setembre de 2024 la plaça Comercial, just davant del Born CCM, va acollir la Jornada Lúdico Bestial i la 4ª Fira de Colles de Bestiari amb una participació de més de 3.500 persones, una xifra que cada any va augmentant. La iniciativa té l’objectiu de donar visibilitat a les entitats que donen vida a les bèsties de la ciutat de Barcelona amb una mirada inclusiva i cap a la tradició.

A la 4ª Fira de de Colles de Bestiari, hi van participar 13 colles representatives de la diversitat dels barris de la ciutat Comtal, les quals van poder presentar-se al públic, mostrar les seves peces d’imatgeria festiva, la seva proposta cultural i participar de totes les activitats programades. Les colles participants van ser: La Satànica de Sant Andreu amb el Gambirot i el Bretolàs, Drac, Diables i Gegants de La Sagrera amb el Sagresaure, el Drac Volador i la Sagresaureta, Diables de Sant Antoni amb la Porca i l’Espurna, Bruixes i Bruixots de Trinitat Nova amb el Tripenat i la Bímbia, Diables del Mercadal Infernal amb el Griu del Mercadal, la Farfolla de la Sagrada Família amb les Farfolletes i el Farfollot, Fures de Can Baró amb el Mosquit Tigre, Bouets i vaquetes del Raval, Diables de la Verneda i Guspires de Sant Martí amb l’Espiadimonis, el Trajanito, els Falcons de Barcelona amb el Niku i Diables i tabalers de Sants amb el Pitu. 

Els Falcons de Barcelona fent una figura a la Jornada Lúdico Bestial

La canalla de la colla dels Falcons de Barcelona van fer una actuació amb figures com l’Escala caminada de 3, la Serra amb quatre pilars de 2 i dues puntes, Pira 3×3, lleons, dos Vols de 3 i dos de 2, Planxa acompanyada de dos Ventiladors, una Escala de 5 amb puntes i un Pilar de 3 aixecat per sota i deixat net. Seguidament, van oferir un taller per tota la canalla que va voler provar què era això de “fer falcons”. Els tabalers del Mercadal Infernal van oferir un taller de percussió per a tots els infants i adults que van voler agafar unes baquetes, Drac, Diables i Gegants de la Sagrera van oferir un taller de xapes per la trobada amb xapes pròpies i de lliure creació i les coles també van oferir tallers de pinta la teva bèstia entre molts d’altres.

Moment del programa en que es realitza l’entrevista als organitzadors de la jornada: Mercè Ayora, Jordi Mullor i Víctor Baroja.

Durant el matí, el programa Fes Ta Festa, dirigit per Amadeu Carbó, va emetre en directe un programa especial Bestial amb un edició de 3h en el qual va comptar amb entrevistes molt interessants sobre tradició, cultura popular, festa i conflicte! Els convidats d’enguany van ser l’activista de la cultura popular Xavier Cordomí parlant sobre els 650 anys o + de l’Àliga de la Ciutat; Mercè Ayora i Jordi Mullor sobre Bestiari i la Jornada; amb Víctor Baroja sobre la tradició de jocs de Catalunya i la seva internacionalització; amb l’antropòleg i professor Manel Delgado sobre poder, conflicte i cultura popular; amb Eva Colldeforn presentant la 3a entrega del projecte Glossari Bestial. Durant tot el programa, Amadeu Carbó ens va proposar un munt de músiques relacionades amb el Bestiari com les cançons d’El Toc d’Inici, “La Mula Baba de Girona”, “Dracs i princeses” d’Oriol Padrós, “Montres i Gegants” de La Fúmiga, i “Rafa el Garrafa, el gafarró del Garraf, agafa garrafó per guanyar-se les garrofes” d’El Pony Pisador entre d’altres. Les podreu escoltar a la nostra llista d’Spotify Música Bestial 

Equip del programa Fes Ta Festa bufant les espelmes pels seus 35 anys d’emissió. Al darrere les vicepresidències executiva i de protocol de Bestiari.

El programa va acabar amb una bufada d’espelmes pels 35 anys d’emissió del Fes Ta Festa que avui dia compta amb Amadeu Carbó als micròfons, Marta Arango i Elena Mayor a la producció, Josep Maria Adell al so i la realització i Núria Pascual a les xarxes socials. La Cultura accessible va estar present durant tota la jornada, amb interpretació de llengua de signes durant tot el programa Fes Ta Festa amb Eva Colldeforn i Javi Díez.

Podeu recuperar el programa del Fes Ta Festa aquí

Infants jugant amb els estels fets al taller d’estels a la plaça Comercial

 

 

I vam fer volar un munt d’estels!

Enguany vam tornar a comptar amb la participació de la Companyia de Jocs l’Anònima, de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals,  que ens va proposar un espai totalment obert a la participació amb representació de tot un seguit de jocs populars de carrer i de taula vinculats a la festa. En aquesta ocasió, la Jornada es va veure endolcida per la col·laboració del Museu de la Xocolata, que conjuntament amb la Cia de Jocs l’Anònima van oferir una gimcana amb jocs tradicionals catalans i de xocolata a la plaça Comercial i al Museu de la Xocolata.

Uns 200 infants i adults van participar creant els seus estels i fent-los volar, jugant al joc del cacaulé al pati del Museu de la xocolata, o al joc del càntir a la plaça Comercial.

 

A la imatge poodem veure el Gambirot i el Pitu de Sants passant en cercavila pel Fossar de les Moreres

La Jornada Lúdico Bestial d’enguany va acabar amb una cercavila pels carrers de la Ribera amb les colles participants i totes les seves bèsties, un final de festa bestial per anar fent boca per una nova edició l’any vinent passant pel passeig del Born, el Fossar de les Moreres i fent la volta a la basília de Santa Maria del Mar! 

Passejada de Bèsties i correfoc de La Mercè

Els participants i visitants de la Jornada també van poder entrar a El Born CCM i fer una visita a totes les bèsties que participaran a les ja tradicionals Passejada de bèsties i correfoc de La Mercè 2024.  Divendres 20 de setembre al vespre, les bèsties exposades al Born CCM prendran vida i faran una primera passejada pels carrers del barri Gòtic. La plantada de totes les bèsties tindrà lloc a la plaça Comercial a les 21 h i a partir de les 22 h començarà la Passejada de Bèsties 2024. El recorregut de la Passejada de Bèsties serà circular, començant a la Plaça Comercial, el carrer del Comerç, el carrer Princesa, el carrer de Montcada, el carrer dels Sombrerers, el carrer de Santa Maria, el Passeig del Born i acabant, de nou, la plaça Comercial.

Les activitats finalitzaran amb l’esperat Correfoc de La Mercè el dissabte 21 de setembre que sortirà des de Passeig de Gràcia. El correfoc infantil engegarà a les 18.30h i l’adult a les 20.30 h.

Fotografies: Andrea Nomura