Bestiari organitza activitats i exposicions per La Mercè 2024 a Barcelona

Més de 40 colles d’imatgeria festiva de la territorial de Barcelona participen a les activitats de La Mercè 2024 que organitza Bestiari

Del 7 al 25 de setembre de 2024 Bestiari ha programat activitats inclusives, exposicions, visites guiades, tallers, la tradicional passejada de bèsties i moltes altres propostes

El dissabte 14 de setembre se celebrarà la Jornada Lúdico Bestial que acollirà la 4a Fira de Colles de Bestiari i una gimcana organitzada per la Companyia de Jocs l’Anònima i el Museu de la Xocolata

Jornada ludico bestial i 3a fira de bèsties de barcelona al Born CCM

Un any més, el Born CCM i el barri de La Ribera tornaran a ser el centre neuràlgic de la Cultura Popular durant les Festes de La Mercè. A partir del 7 de setembre, ja es podrà gaudir de les primeres activitats que s’allargaran fins a l’últim dia de les festes de La Mercè, el 25 de setembre. 

Bestiari ha organitzat un munt d’activitats per a tots els públics que giraran al voltant de les Bèsties i les colles de la territorial de Barcelona i tindran com a punt de referència la inclusió i la cohesió, un dels objectius principals de l’agrupació. 

Les primeres activitats seran les quatre exposicions que es podran visitar a El Born CCM: exposició de Bèsties, Glossari Bestial, 650 anys de l’Àliga de la ciutat i la Mostra Floral de la ciutat convidada. Vestiran les exposicions unes visites guiades amb la Nit del Cau de les Bèsties, així com també visites concertades amb centres educatius i públic amb diversitat funcional. 

El dissabte 14 de setembre a la plaça Comercial, tindrà lloc la Jornada Lúdico Bestial amb la 4a fira de Colles, el programa Fes ta festa en directe, la presentació de la 3a entrega de Glossari Bestial i una gimcana organitzada per la Companyia de Jocs l’Anònima i el Museu de la Xocolata, que enguany col·labora amb la Jornada. També podreu gaudir de la presentació del llibre “La nit de Sant Joan” d’Amadeu Carbó el 17 de setembre, de la tradicional Passejada de Bèsties el 20 de setembre i el correfoc de La Mercè el 21 de setembre. 

Quatre exposicions a El Born CCM
Els espais d’El Born Centre de Cultura i Memòria acolliran quatre exposicions del 7 al 21 de setembre de 2024. Un any més, El Born CCM serà la seu de l’exposició de bèsties, una mostra en la qual s’hi representen més d’una setantena de bèsties dels barris de la ciutat i on comencen a calentar motors abans de participar a la passejada de bèsties i al correfoc de La Mercè.

La segona exposició està emmarcada ens els actes 650 ANYS DE L’ ÀLIGA DE LA CIUTAT… O MÉS, a l’espai Dalmau. Una mostra que commemora els 650 anys de l’Àliga de Barcelona, en la qual es podrà descobrir la història d’aquesta figura festiva des dels seus inicis cap a l’any 1.371 fins a la data de la seva recuperació l’any 1989. 

L’Agrupació de Bestiari sempre treballa per fer que la cultura popular sigui el més inclusiva possible. És per aquest motiu que a la Sala Castellví d’El Born CCM es podrà visitar l’exposició Glossari Bestial i la bèstia inclusiva TRIX, pensada perquè qualsevol infant d’entre 5 i 10 anys la pugui portar. Aquesta exposició itinerant és una iniciativa que s’engega des de Bestiari, perquè les colles o entitats que ho desitgin puguin acollir-la en les seves celebracions o festes majors. Glossari Bestial és un projecte que ha traduït a la Llengua de Signes Catalana (LSC) una sèrie de paraules pertanyents al vocabulari del món del bestiari amb la intenció de facilitar l’ús d’aquests signes a les persones que fan ús de la LSC. A més d’explicar i detallar alguns dels elements essencials d’aquest sector, així com de les festes i trobades que se’n deriven. 

Per últim, al vestíbul d’El Born CCM s’hi podrà veure una mostra floral realitzada pel Taller d’ocupació de Barcelona per la Natura de Barcelona Activa de l’especialitat de Decoració en Art Floral. Enguany, inspirant-se en la ciutat convidada, Casablanca, la decoració girarà al voltant dels mosaics, un dels referents més importants en l’imaginari col·lectiu de la ciutat, així com la imponent mesquita de Hassan. Els blaus i els daurats ens transportaran directament als carrers de la ciutat i a la cultura marroquina, fent de pont per a la celebració cultural compartida entre ambdues ciutats.

Les exposicions són gratuïtes i es podran visitar del 7 al 21 de setembre de 2024 en els horaris habituals del centre.

Visites guiades inclusives i educatives de les exposicions
Les exposicions s’enriquiran amb diferents visites guiades que donaran a conèixer el món del bestiari a públics molt diversos i concrets. Per una banda, hi haurà les visites concertades amb diferents centres escolars que acostaran la imatgeria festiva i la Cultura Popular a l’alumnat dels diferents barris de la ciutat de Barcelona. 

Per l’altra, amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Persones Discapacitades, es faran visites guiades acompanyades de personal qualificat dirigides a persones amb diversitat funcional visual i psíquica. 

Per tal d’utilitzar altres llenguatges més visuals i atractius, se celebrarà la tradicional Nit al Cau de les Bèsties, una activitat adreçada a tots els públics que consisteix en una visita nocturna teatralitzada per donar a conèixer les figures de bestiari de Barcelona. A través d’un recorregut, diferents actors explicaran les històries i anècdotes del bestiari barceloní amb l’acompanyament d’efectes sonors i un espectacle de llum i música. Aquesta proposta tindrà lloc els dies 12 i 18 de setembre a les 20.30 h i per assistir-hi, caldrà inscriure’s en aquest formulari.

Jornada Lúdico Bestial i 4a Fira de Colles de Bestiari
El dissabte 14 de setembre de 10 h a 14 h a la plaça Comercial, tindrà lloc La Jornada Lúdico Bestial 2024 que enguany acollirà la 4a Fira de Colles de Bestiari, en la qual les diferents entitats podran mostrar algunes de les seves bèsties i oferir informació i marxandatge al públic assistent. 

La matinal de jocs de Bestiari es consolida com un dels esdeveniment lúdics importants de la ciutat durant la Jornada Lúdico Bestial. Una ocasió en que bèsties i jocs es troben, dialoguen i sobretot juguen. Els infants i els adults que vinguin a la plaça Comercial, podran gaudir d’un matí bestialment lúdic i amb xocolata de la mà de la Companyia de Jocs l’Anònima i el Museu de la Xocolata, que en aquesta ocasió se suma a la Jornada. Pel dissabte 14, proposen una estesa de jocs per la plaça Comercial, un parell de jocs al Museu de la Xocolata. El públic podrà participar o bé de manera lliure o bé participar d’una gimcana amb premi final!

Durant tot el matí, el programa de ràdio Fes Ta Festa, liderat per Amadeu Carbó, proposa entrevistes i xerrades amb convidats del món de la Cultura Popular. Durant el programa especial del Fes Ta Festa, es podran escoltar músiques i informacions bestials, així que si voleu saber què passarà durant el programa, seguiu-lo en directe al Canal Youtube de Bestiari i al Facebook del Fes ta festa.  

Un dels plats forts de la Jornada serà la presentació de la tercera part del Glossari Bestial, amb nous signes específics en Llengua de Signes Catalana per la imatgeria festiva (LSC). El projecte pretén sensibilitzar i conscienciar l’àmbit de la cultura popular envers la importància de treballar per aconseguir una festa tradicional i popular més inclusiva. En aquesta ocasió, es presentaran 45 nous signes, sumant un total de 88 signes, que es poden consultar i aprendre a https://lsc.bestiari.cat/glossari-bestial 

Per acabar de vestir la Jornada, els Falconers de Barcelona oferiran una mostra de falcons i els tabalers dels Diables del Mercadal infernal un taller de percussió i una mostra de les seves peces més distingides. 

L’Agrupació Bestiari segueix amb l’objectiu que totes les activitats siguin inclusives. En aquesta ocasió, totes les activitats tindran intèrpret de llengua de signes, així com també, s’inicia l’adaptació de la cartelleria expositiva en braille. 

Presentació del llibre La nit de Sant Joan d’Amadeu Carbó
El dimarts 17 de setembre a les 19 h, a la sala Castellví d’El Born CCM, Amadeu Carbó ens presentarà el seu llibre La nit de Sant Joan. Una publicació que ens presenta els elements, la memòria i els significats d’aquesta festa tan arrelada i ben viva arreu del país. Un treball que vol contribuir a preservar, donar a conèixer i interpretar les formes tradicionals, i alhora totalment contemporànies, de celebrar la nit de Sant Joan al Principat, tot i que en moments puntuals el text visita d’altres indrets dels Països Catalans i del món. 

Passejada de Bèsties i correfoc
Divendres 20 de setembre al vespre, les bèsties exposades al Born CCM prendran vida i faran una primera passejada pels carrers del barri Gòtic, on podreu veure a totes les bèsties en moviment i lluint-se. 

La plantada de totes les bèsties tindrà lloc a la plaça Comercial a les 21 h i a partir de les 22 h començarà la Passejada de Bèsties 2023. El recorregut de la Passejada de Bèsties serà circular, començant a la Plaça Comercial, el carrer del Comerç, el carrer Princesa, el carrer de Montcada, el carrer dels Sombrerers, el carrer de Santa Maria, el Passeig del Born i acabant, de nou, la plaça Comercial.

Les activitats finalitzaran amb l’esperat Correfoc de La Mercè el dissabte 21 de setembre que sortirà des de Passeig de Gràcia. El correfoc infantil engegarà a les 18.30h i l’adult a les 20.30h. 

Podeu trobar tota la informació de La Mercè 2024 aquí