15è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida 2024

El passat dissabte, dia 6 de juliol de 2024 es va celebrar el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, que enguany ha arribat a la seva 15a edició i que organitza la colla del Griu d’Artesa de Lleida. En aquesta edició van participar la Bèstia de Parets del Vallès, el Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa, el Corb Borni de Llinars del Vallès, el Senglar de l’Espluga de Francolí i l’Asteriò d’Amposta. Aquesta edició ha estat marcada per l’alt nivell de les enceses que han fet les colles, amb molta varietat d’artefactes pirotècnics i de colors, que ha sorprès a la ciutadania d’Artesa i al Jurat.

Un cop passada l’eufòria del Festival d’Enceses, ens queda el resultat d’una competició que vol incentivar la manera d’encendre el bestiari amb creativitat; serietat, seny, diversitat i inventiva. El guanyador va ser el Corb Borni de Llinars del Vallés, amb 180’2 punts; en segon lloc, el Senglar de l’Espluga de Francolí, amb 171’2 punts; en tercera posició, la Bèstia de Parets del Vallès, amb 167’8 punts; en quart lloc, l’Asteriò d’Amposta, amb 142’2 punts i finalment, el Bitxo del Torrent Mitger, amb 92’5 punts.

El Premi popular, gentilesa de Pirotècnia Estalella i la Pirotècnia Catalana, concedit pel públic en una votació popular a través d’un codi QR que la mateixa colla del Griu facilita, va ser pel Senglar de l’Espluga de Francolí. A més a més de l’alt nivell de les enceses de les colles i les ganes de participar. La colla del Griu i l’organització es mostren satisfets pel nivell d’aquesta edició, que va ser molt rellevant.

Els membres del jurat han sigut, en Pol Rivas, guanyador de l’Experiència Griu de l’edició 2023; Jordi Mullor, vicepresident de protocol de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; Mercè Ayora, vicepresidenta executiva de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; Olivia Cros, dissenyadora de vestuari de diables i portants de bestiari i Mariona Rebull, alcaldessa d’Artesa i presidenta del jurat del Festival d’Enceses.

Enguany també s’ha dut a terme el concurs fotogràfic a la xarxa social d’Instagram, obert fins el dissabte 13 de juliol, en el que el premi és una nova Experiència Griu en l’edició del Festival d’Enceses 2025. Per participar, els concursants han hagut d’etiquetar a les seves fotografies al @griuartesadelleida i @festival_enceses_catalunya i posar el hastag #festivalenceses24. El guanyador o guanyadora es farà públic a través de les xarxes socials del Griu i del Festival d’Enceses, el proper 25 de juliol del 2024.

Però aquesta 15a edició ha vingut acompanyada del 15è aniversari del petits de la colla, els Diablons d’Artesa de Lleida. Aniversari que es va dur a terme dintre del marc de la 17a Trobada de Bestiari de Foc d’Artesa de Lleida, els actes de la tarda van girar entorn als menuts, començant amb el Bateig de Foc dels nous Diablons de la colla i, seguint amb l’homenatge a tots els infants i joves que han passat per la colla al llarg d’aquests anys, han assegurat la continuïtat la colla i la transmissió del patrimoni festiu del poble.

El Griu d’Artesa de Lleida i l’organització, ja esperen i treballen l’edició del 2025!!

Eva Sánchez Pérez
Secretària del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida
secretaria.festival.enceses@gmail.com
7 de juliol de 2024