El pròxim dissabte 2 d’abril, a les 12 h, teniu una cita a la Biblioteca Central d’Igualada. Es comencen a escalfar motors de cara a Sant Jordi i el llibre ‘Retrobestiari’ (Edicions Morera) és una clara aposta. Com ja se sap, Catalunya és terra de dracs. La publicació conté un gran recopilatori de fotos i testimonis del bestiari festiu que va sorgir a la Catalunya dels anys 70 i 80, en plena recuperació de la democràcia.
El llibre connecta amb una època de primeres llibertats en què es va produir un “boom” de bestiari festiu. Imagineu-vos l’escena: des de cada municipi, els ciutadans i ciutadanes, amb els materials i les tècniques constructives que tenien a l’abast, van començar a crear els primers dracs dels seus pobles de forma totalment espontània i autogestionada. Avui dia molts d’ells encara llueixen pels carrers els dies de festa, però molts d’altres van desaparèixer i només se’n conserven fotografies…
És per aquest motiu que ‘Retrobestiari’ fa una reivindicació de tots ells i acull un gran recopilatori d’imatges fetes per l’arxiver de bestiari Ramon Saumell sobre figures de bestiari festiu d’arreu de Catalunya. És el cas dels dracs d’Igualada, de Vilanova del Camí, de la Llacuna, de Sant Martí Sesgueioles, de Piera, de Capellades i de Santa Margarida de Montbui.
El llibre també inclou els testimonis de més d’una trentena de persones recollits per l’historiador Heribert Masana entre els quals hi ha els de Lluís Segura i Toni Monclús, sobre la construcció del drac del grup d’animació Gralla d’Igualada, o la veu d’Emili Miramunt, que parla del drac d’Igualada. Àlvar Ymbernon ens explica com va ser la construcció del drac vell de la Llacuna, mentre que Joan Pinyol recorda la creació del drac de Gresca Fresca de Capellades. Joan Torner ens narra els orígens del drac vell de Montbui i Heribert Masana ens detalla com es va construir el drac Mestral d’Igualada.
‘Retrobestiari’ és un petit tresor que permet recuperar la festa al carrer que es va viure als anys 70 i 80 a Catalunya. Un llibre pels joves d’aquell moment, però també per les generacions actuals i futures, perquè percebin la força i l’obstinació amb què les dones i els homes van recuperar una llibertat que fins llavors no els pertanyia, per fer possible una cultura popular tal com ells s’imaginaven.
El resultat és un treball d’investigació de més de quaranta anys realitzat per GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular). El col·lectiu, fundat a Vilanova i la Geltrú als anys 80, es va dedicar a recopilar informació del bestiari festiu que anava sorgint en aquell moment. Una feina de “caçar dracs”, com diuen ells, feta per Abel i Salvador Masana, per Ramon Saumell i amb l’ajut i la coordinació de Montserrat Soler.
Fitxa del llibre: Feu clic en aquest enllaç per accedir a la fitxa del llibre.