(Foto de Montse Morreres al Taller Toni Mujal Obradors de Cardona)
La resiliència de les entitats de cultura popular és admirable. Si bé la pandèmia de la Covid-19 ha aturat en molts sentits la seva activitat diària, moltes d’elles no s’han donat per vençudes i han aprofitat l’avinentesa per impulsar altres projectes que tenien aturats.
Aquest és el cas de la creació de noves bèsties festives. Al llarg del 2020 i del 2021 els tallers dels constructors de bestiari no han afluixat i s’han pogut estrenar moltes figures i molt diverses. Teniu ganes de conèixer-les? A continuació us en presentem vint-i-set.
Encabronat de les Bonesvalls
Fill de l’esperit d’en Llucifer i de la cabra més boja de la muntanya del Montau, l’Encabronat de les Bonesvalls (Alt Penedès) es va estrenar el 24 d’abril de 2021. Es tracta del mascle cabró dels Diables d’Olesa, creat pel Taller Sarandaca.
Porca de Sant Climent de Llobregat
Presentada el 14 de maig de 2021, la Porca de Sant Climent de Llobregat és la primera bèstia festiva i de foc del municipi. Va ser creada per participar en la representació de La Llegenda del Cirerer. La figura ha estat construïda per l’artista Carles Teixidó del Taller l’Esfera de Bellpuig.
Víbria de Sabadell
Els Diables de la Creu Alta de Sabadell van estrenar el divendres 21 de maig una nova bèstia festiva. Es tracta d’una víbria de 23 kg, feta pel Taller la Gàrgola. Compta amb 14 punts de foc.
Nova versió del Gafarró de Premià de Mar
Divendres 4 de juny de 2021, a Premià de Mar es va viure el naixement d’una bèstia festiva nova: el Gafarró de la colla Simplement Diables. Es tracta d’una nova versió feta per Arnau Codina del Gafarró que va crear Mateu Rossell l’any 2006. L’animal representa aquest ocell cantaire parent del canari tan popular als Països Catalans. Està relacionat amb el municipi perquè als premianencs se’ls diu “gafarrons”.
Nova versió Mosquit Tigre de Can Baró
Al juny del 2021, la colla de les Fures de Can Baró va impulsar una campanya de micromecenatge per aconseguir fons per rebaixar el pes del Mosquit Tigre dels 115 als 50 quilos. Per fer-ho, des del Taller Sarandaca es va agafar l’antic Mosquit, creat per Eloi Martín, com a motlle per fer el nou.
Màscara d’en Llucifer dels Diables de Montmeló
Una de les màscares que es van crear el 2021 amb fisonomia animal és la d’en Llucifer dels Diables de Montmeló. La peça, feta al Taller Sarandaca, es va donar a conèixer a finals de juny i està inspirada en la bèstia de la colla, el Vibrot.
Tal com expliquen des de l’entitat a Instagram: “A Diables de Montmeló tenim molt clar els nostres valors i la nostra forma de fer; volem créixer, millorar i treballar per una #cultura segura i equitativa. Malgrat que el 2019 i el 2020 no hem pogut fer el que normalment fem, no hem parat i aquest any hem fet la presentació de la nova màscara del Llucifer de la secció adulta”.
Matxovell de Ribes
Si bé la figura es va presentar en petit comitè al gener, fins a finals de juny de 2021, per la Festa Major de Sant Pere de Ribes, no va fer la seva primera sortida oficial. La peça és obra del constructor Arnau Codina.
Lleó de Vic
Amb un públic expectant, divendres 2 de juliol de 2021 es va presentar el Lleó de Vic en el marc de la Festa Major. La figura, construïda al Taller d’Escultura Casserras de Solsona, està inspirada en el dibuix d’un lleó datat del 1664 que es va trobar en un arxiu episcopal de la ciutat.
Mulassa del Prat de Llobregat
Extreta del mateix motlle que el Matxovell de Ribes, la Mulassa del Prat de Llobregat és una escultura del constructor vilanoví Arnau Codina. Divendres 9 de juliol del 2021 es va donar a conèixer aquesta figura. La pintura, els acabats i el vestuari van anar a càrrec de Juanma Avilés.
Àliga de Sabadell
Dissabte 10 de juliol de 2021 es va estrenar a la ciutat de Sabadell l’Àliga. Aquesta figura, impulsada per la Colla de Geganters i Grallers del barri Gràcia, és una obra de l’artesà imatger Toni Mujal.
Nova rèplica del Drac dels Monjos
Amb motiu del 40 aniversari de la construcció del primer Drac dels Monjos, la colla va encarregar una nova versió a la constructora Dolors Sans que fos més lleugera. Així doncs, la rèplica ha permès passar dels 80 kg de l’anterior figura als 40 kg actuals. Aquesta es va estrenar a l’estiu, més concretament el dimecres 14 de juliol del 2021, en el marc de la Festa Major del municipi.
Pop de Solsona
Dissabte 17 de juliol de 2021 va tenir lloc l’acte de presentació del Pop de Solsona, la primera bèstia amb caràcter inclusiu de Catalunya. Es tracta d’una figura recuperada, ja que l’any 1977 ja se’n va estrenar una a la ciutat. La nova peça la va fer el Taller d’Escultura Casserras.
Pau de foc dels Hostalets de Pierola
El 25 de juliol del 2021, per la Festa Major de Sant Jaume, es va presentar el Pau de Foc, creat per artistes locals del municipi a partir del disseny i la direcció artística de Carlos García i la coordinació tècnica de J. Ramon Parés. La figura s’inspira en el crani d’un mico trobat en unes restes arqueològiques l’any 2002.
Gall de la Pobla de Montornès
El Gall de la Pobla de Montornès, obra de Joan Miró, és una figura plena de simbolisme que fa un homenatge a tots aquells avis i àvies del municipi que havien tingut galls i gallines als seus corrals. La seva presentació va tenir lloc divendres 30 juliol, en un acte amb catifa vermella, en què també va tenir lloc l’estrena d’un curtmetratge.
Lleó de Sabadell
Encara que tècnicament es va donar a conèixer de forma virtual el 26 de desembre de 2020, per Sant Esteve, no va ser fins al 31 de juliol de 2021 quan va ser batejat pels seus padrins a la ciutat de Sabadell. La peça és obra del constructor Jordi Grau.
Mamut de la Canonja
Fruit d’una proposta dels pressupostos participatius de 2019 de l’Ajuntament de la Canonja, divendres 6 d’agost de 2021 es va presentar la figura del Mamut. La bèstia, obra de Dolors Sans, és portada per la colla de diables del municipi.
Ovella de Castellví de la Marca
La Tura és l’Ovella de Castellví de la Marca presentada de manera oficial el divendres 13 d’agost de 2021. La figura és obra del constructor solsoní Pau Reig i representa un dels animals que antigament pasturaven pel camí de transhumància que anava del Penedès a la Cerdanya. El recorregut, conegut com a Camí Ramader de Marina, també passava per Castellví de la Marca.
Mascle Cabró i Cabronet de l’Aquelarre de Cervera
Xavi Badia, constructor del taller la Gàrgola, és el creador de la nova màscara del Mascle Cabró de l’Aquelarre de Cervera. Enguany l’Aquelarre infantil, l’Aquelarret, també va estar d’estrena. Es va renovar el capgròs del Cabronet amb una figura de Pau Reig. Les dues peces es van donar a conèixer el dissabte 28 d’agost.
Spelugg d’Esplugues de Llobregat
L’Spelugg és un ratpedrac (fusió de ratpenat i drac) construït pel constructor terrassenc Jordi Grau. El seu nom surt de l’evolució del topònim “spelunca”, del qual surt el nom Esplugues i que no significa altra cosa que caverna o gruta. La bèstia va ser batejada el 17 de setembre.
Ferafoc Petit de Sant Quintí de Mediona
Des del 2 d’octubre de 2021, el Ferafoc de Sant Quintí de Mediona pot presumir de fill. Ell és el Ferafoc Petit, obra de l’escultor Elías Álvarez. La figura es va presentar en el marc del Foedus, un espectacle que cada any organitza la colla i que combina teatre, foc, dansa, llum i música.
Falcó d’Alcover
Divendres 15 d’octubre, en el marc de la Festa Major d’Alcover (Alt Camp) es va donar a conèixer la figura del Falcó. La nova bèstia festiva, construïda per l’artista alcoverenc Joan Carles Agràs Guri, fa referència a aquesta au rapinyaire, ja que segons una llegenda local el nom d’Alcover podria significar “falcó verd”.
Lloba Llepa-sang de Sant Cugat del Vallès
Aquesta tardor passada una lloba sanguinària, vinguda dels inferns, va arribar a Sant Cugat. Ella és la Lloba Llepa-sang, obra d’Elías Álvarez i creada a partir del disseny de Micu Resines, membre de la colla. La bèstia, presentada el 23 d’octubre, és portada per adolescents a partir de 12 anys.
Tripenat
Les Bruixes i els Bruixots de Trinitat Nova van presentar diumenge 31 d’octubre una nova bèstia. Es tracta del Tripenat, una figura festiva amiga de la gata Bímbia, que també forma part de la colla. La peça va ser construïda per Ascención de Dios del Taller Tematic World.
La Bèstia de Sant Sadurní
Dissabte 27 de novembre es va estrenar la Bèstia de Sant Sadurní d’Anoia, una barreja entre toro i drac, obra de Dolors Sans. La figura és una proposta de la colla de diables Se m’n Refum i va ser apadrinada per la Fil·loxera de Sant Sadurní.
Kabra de l’Hospitalet de Llobregat
Els Diables Kabra de l’Hospitalet de Llobregat enguany també han estat d’estrena. En aquest cas, amb la figura d’una cabra que s’aguanta amb les potes del darrere damunt d’un barril. La figura, creada al taller de Toni Mujal de Cardona, es va poder veure en públic per primera vegada el dissabte 18 de desembre.
Mosca de Puigdàlber
El municipi de Puigdàlber és l’últim del Penedès en celebrar la seva Festa Major. Hi ha qui diu que és per aquest motiu que en aquesta localitat van a morir les mosques. Sigui cert o no, els seus habitants n’estan ben orgullosos. És per aquest motiu que la primera bèstia festiva de la localitat havia de ser aquest insecte. La figura, obra de Dolors Sans, es va estrenar el passat 3 de desembre.
Altres bèsties resilients
A part de les bèsties estrenades el 2021, al llarg del 2020, l’any del confinament, també es van poder presentar algunes figures. A continuació us en parlem:
Bou de Monistrol de Montserrat
Al mes de juliol del 2020, la població de Monistrol de Montserrat va incorporar una nova bèstia al seu seguici festiu. Es tracta d’un bou finançat per la família Pozo-Marcet de Cal Virol, fet a partir de la col·laboració de diferents persones.
Així doncs, el seu disseny és atribuït a l’escultor modernista Lambert Escaler. L’artesà imatger Joan Pozo va fer l’emmotllat de la figura, mentre que el constructor Carlos Morillo es va encarregar dels acabats. El cavallet de fusta va ser una aportació de Miquel Àngel Coín i Pepe Aunión, mentre que el faldellí de la figura el va elaborar la monistrolenca Encarnación Palomo.
Mulassa de Badalona
Feta per en Jordi Grau, aquesta simpàtica Mulassa es va presentar al mes d’agost del 2020, per la Festa Major de Badalona. Un grup de badalonines i badalonins va impulsar la creació d’aquesta figura, que es va finançar a partir de “subscripció popular”, és a dir, de les donacions que van fer particulars, empreses i entitats.