Des d’aquest mes de setembre, tota la imatgeria festiva de Vilafranca del Penedès més la figura de Sant Fèlix estarà més ben preservada. L’Ajuntament ha arribat a un acord amb l’Agrupació del Bestiari per escanejar en tres dimensions totes les figures del Seguici Popular Gran i Petit. Sant Fèlix, els gegants, els nans, els capgrossos i les bèsties s’han digitalitzat per obtenir el màxim d’informació possible (forma, dimensions, colors i textura) i poder-los recuperar amb exactitud en cas de pèrdua o accident.
Durant els mesos d’agost i setembre, un tècnic de l’Agrupació del Bestiari s’ha desplaçat a diversos equipaments de Vilafranca per escanejar les 70 imatges festives que té la ciutat més la figura del Sant. Totes elles han passat per un escàner de llum estructurada que projecta un patró de llum sobre la superfície de la figura per captar-ne la deformitat a través d’una càmera. Conjuntament amb un ordinador es va calculant la distància a la qual es troben milers de punts de la peça respecte a l’escàner i a partir d’aquesta informació s’elabora un model digital.
Com explica el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, un dels principals objectius del consistori a l’hora d’apostar per aquest projecte ha estat la preservació dels elements que conformen el Seguici festiu de Vilafranca i en particular, les seves peces. “L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va presentar l’any 2019 una proposta basada en l’enregistrament de les imatges en 3D. Això suposa un doble profit, ja que per una banda planteja la possibilitat de preservar aquest patrimoni de cara a possibles reproduccions en cas de fer-se malbé, i per l’altra permet que aquest patrimoni es pugui treballar en el futur amb propostes pedagògiques per al seu millor coneixement i divulgació”.
Rafecas recorda que quan es va plantejar el projecte, des de la Regidoria de Cultura es va veure la necessitat de no només incloure les peces que formen part del Seguici actual, sinó les peces que en el passat també n’han format part, però que també són una part important d’aquest patrimoni. “El projecte és pioner i permet seguir apostant per a la patrimonialització de la festa”, conclou.
Des de l’Agrupació del Bestiari, el president de la federació, Mateu Tres, destaca que amb l’obtenció d’un motlle digital en 3D de les imatges festives no només es poden obtenir arxius per inserir-los en aplicacions de realitat virtual o augmentada. A la vegada, la iniciativa permet difondre la cultura popular d’una manera diferent. Per exemple, una opció seria imprimint-ne petites reproduccions amb impressores 3D o crear exposicions virtuals.
Pioners a Europa
Aquest 2021, el Drac de Vilafranca i la seva rèplica, l’Àliga, els Gegants, els Nans, els Capgrossos, les Cotonines, les Cotonines velles així com la versió infantil de tots ells més la imatge de Sant Fèlix, han entrat a formar part d’un projecte pioner a Europa.
La digitalització en 3D de l’imaginari festiu és una iniciativa de l’Agrupació del Bestiari la primera fase de la qual va començar precisament a la capital de l’Alt Penedès a finals del 2019 en una nau del barri del Molí d’en Rovira. Allà, entre els mesos d’octubre i desembre, es van escanejar més d’un centenar de bèsties festives procedents de diferents indrets de Catalunya.
Enguany el projecte de la federació s’ha ampliat i l’Agrupació ha començat a oferir-lo a ajuntaments i entitats de cultura popular que hi estiguin interessades. Tot plegat pretén obrir la porta a les eines i llenguatges innovadors que ofereix la tecnologia 3D. De moment, a part de Vilafranca, les ciutats de Sitges i el Vendrell també han escanejat la seva imatgeria festiva aquest any 2021.
L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb seu a la plaça de Jaume I de Vilafranca del Penedès, aglutina un total de 240 entitats que representen prop de 600 figures de bestiari festiu. L’objectiu de la federació és proveir les associacions d’ajuda tècnica i informació, a més de servir com a plataforma per a la recerca i facilitar la comunicació entre creadors, associacions i usuaris.
Més informació del projecte i del procés d’escaneig a: https://www.bestiari.cat/projectes/digitalitzacio-3d-de-figures/