El juliol del 1981, a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), un any després de la creació del Ball de Diables Spantus, es presentava a la Festa Major d’aquell any una nova bèstia de foc: el Drac dels Monjos.
Enguany la bèstia compleix 40 anys i, per celebrar-ho, l’Associació Drac dels Monjos està preparant amb molta il·lusió un seguit d’activitats. Això sí: sempre pendent del que permeti fer l’actual situació sanitària.
De moment, ha presentat el logotip del 40è aniversari, dissenyat per Marina Aguilar Subirats, a qui la colla agraeix la seva col·laboració.
Una trajectòria molt activa
El drac de 1981 tenia tres caps, dues ales i una cua. Els punts de foc els tenia a les boques, al final de les ales i al final de la cua. Pesava 108 kg i el van crear uns joves del municipi, entusiastes de les tradicions, de la cultura i del foc. Uns anys més tard, el 1987, es va remodelar, i a sobre de l’original, es va crear un de nou fet amb fibra de vidre i una mica més lleuger de pes.
Disset anys després, el juliol del 1998 prenia el relleu l’actual peça, encarregada a la constructora Dolors Sans, fent una rèplica del mateix Drac, més lleugera de pes, 82 kg i amb unes línies més estilitzades, millorant la seva estètica i donant-li un aire més simpàtic, fet que agrada sobretot als més menuts.
Aquest Drac ha participat en moltes activitats culturals arreu del territori català i més enllà, acompanyant de vegades els Diables Spantus, i altres vegades actuant en solitari.
A la primavera del 2007, es va realitzar una remodelació important a la colla, i es van introduir alguns canvis, per tal de revitalitzar i donar un nou impuls al grup, que a l’any següent va estrenar vestuari, acompanyament musical i coreografia pròpia. L’any 2010 es va constituir com a associació.
A l’estiu del 2011 i coincidint amb el seu 30è aniversari, es va reconstruir el Drac original que havia quedat en l’oblit, per aquelles mateixes persones que l’havien construït el 1981. Va encapçalar juntament amb l’actual figura, la I trobada de bestiari de 3 caps del territori català, que s’organitzà al municipi.
El juny del 2018 es presentava al municipi el Drac Juvenil, rèplica del Drac gran, ampliant i enriquint el teixit social i folklòric del municipi. La bèstia va ser construïda per Dolors Sans.
(Foto: El Drac Juvenil i el Drac gran dels Monjos / Font: Pàgina web de Dolors Sans)