Les entitats de cultura popular solen establir llaços amb els territoris als quals pertanyen. Dinamitzen el món cultural del seu entorn immediat i fomenten la participació del veïnat. Aquest és el cas de l’associació Botafocs, Ball de Dimonis de Castelló, que enguany, amb motiu dels seus trenta anys, acaba d’organitzar aquest mes de setembre l’exposició El Grau: redòs dels Botafocs, per explicar la seva relació amb el barri.
Com destaca el president de l’associació, Rafel Pérez, quan va començar la colla l’any 1990 no hi havia tradició associativa al Grau. “Va costar que la gent entengués que era una activitat lliure i gratuïta, sense cap mena de despesa”. Avui dia això ha canviat i pertànyer a la colla és una activitat que té un prestigi.
Quasi 600 persones al llarg de trenta anys
Si es parla de dades, es pot dir que al llarg dels seus trenta anys han passat per la colla Botafocs un total de 590 persones. D’aquestes, el 50% ha vingut del barri, és a dir, de l’entorn més immediat, mentre que l’altre 50% ha provingut de diferents indrets del País Valencià.
Als seus inicis, la colla no s’anomenava Botafocs, sinó Dimonis del Grau. El grup va sorgir l’any 1990 a partir d’un conjunt de persones del Centre Públic Sebastián Elcano que volien fer activitats de cultura popular.
Amb el pas dels anys, l’entitat va anar creixent fins a superar l’àmbit territorial del barri. Així és com l’any 1993 naixia Botafocs com a associació, per poder incloure membres sense límit d’edat i que provinguessin d’altres territoris.
Un gran vincle amb les festes
A l’hora de parlar de la relació de Botafocs amb el barri del Grau, destaquen dues festes: Carnaval i Sant Antoni del Porquet. Es tracta de dues celebracions en les quals aquesta colla de dimonis hi participa des de fa molts anys.
En el cas de Carnaval, primer com a Dimonis del Grau i després com Botafocs, els seus membres han estat presents des de l’any 1990 en actes com: la rebuda del Carnestoltes, la Gran Desfilada, l’Enterrament de la Sardina i els versots de Botafocs.
Pel que fa a la festa de Sant Antoni, aquesta va passar de ser una celebració exclusiva del centre escolar Sebastián Elcano a celebrar-se des de l’any 2000 a tot el barri del Grau. Des de llavors Botafocs ha participat i ha organitzat el correfoc, la representació teatral de la vida del sant, el sorteig del porquet, la foguera a la plaça del Carme i la Trobada de Bestiari Domèstic.
Després d’aquesta mostra, i seguint amb el seu trenta aniversari, el mes de desembre l’associació Botafocs prepararà una altra exposició. En aquest cas es farà al Museu Etnològic de Castelló i parlarà de la relació de l’entitat amb la ciutat.
(Foto: L’exposició de Botafocs s’ha fet al Centre Cultural La Marina de Castelló / Font: Facebook Botafocs Ball de Dimonis)