El llenguatge inclusiu, l’elaboració d’enquestes i entrevistes audiovisuals per visibilitzar les dones que hi ha a les entitats seran els tres eixos principals.
Per unanimitat es va ratificar la proposta de crear una Comissió d’Igualtat, presentada per Mercè Ayora, vicepresidenta econòmica en l’Assemblea General Ordinària de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya el proppassat 17 de juliol. La comissió neix amb tres objectius que si bé en un primer moment dotaran a l’equip de treball d’una fotografia de la presència de la dona en les colles del bestiari, la finalitat és que a partir d’aquí s’incentivi i es refermi la presència femenina.
Es començarà per la revisió lingüística de tota la documentació de l’Agrupació per tal d’adequar-la al llenguatge inclusiu. “L’objectiu és que tothom s’hi trobi representat i còmode en els documents”, explica Ayora sobre la voluntat d’una mesura que es preveu minuciosa: des de protocols, documents d’autoritzacions, a un llarg etcètera que s’espera concloure amb la revisió dels Estatuts de la mateixa Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. “Actualment hem iniciat la revisió de documents i estem prenent notes, tot seguit, volem parlar amb el centre de serveis a les associacions Torre Jussana, ja que ofereixen un servei d’acompanyament en aquest procés. Finalment, voldrem que professionals com advocades revisin els documents per tal que tinguin el màxim rigor”.
Fomentar la presència de la dona
Una altra línia de treball serà la de realitzar enquestes a les diferents entitats per tal de tenir la fotografia de la presència de la dona tant a les juntes, com el percentatge de sòcies dins d’una entitat. “No tenim precedents d’informació en aquest sentit, no sabem què ens trobarem, però som conscients que les enquestes són el primer pas per fer-nos una idea i poder proposar mesures que fomentin la participació femenina”, comenta Ayora.
La Comissió d’Igualtat -formada per un grup de treball que compta amb la Colla Drac de Gracia, Colla Drac, Diables i Gegants de la Sagrera, i Colla del Drac del Poblenou, i com a representant de l’Agrupació del Bestiari, Mercè Ayora- ha presentat un tercer eix d’acció que és l’enregistrament d’entrevistes audiovisuals a dones que fa temps que formen part del món del bestiari. “Tenim un llistat i treballem per ampliar-lo: el nostre propòsit és que el que es visibilitza, existeix“, explica la també delegada territorial de la ciutat de Barcelona sobre unes entrevistes que aviat es començaran a penjar a les xarxes socials de l’Agrupació i al web.
“Llegint el canemàs 18, vaig fer clic”
Mercè Ayora explica que va ser decisiu per a l’articulació de la proposta de la creació de la Comissió d’Igualtat la lectura de la revista de pensament associatiu, Canemàs número 18, Les dones a l’associacionisme cultural. La incorporació i participació de les dones en la cultura popular. Un número monogràfic, en el qual Núria Roca Samon oferia una investigació premiada amb la IV Beca d’Estudis de l’Associacionisme Cultural, convocada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, entitat editora de Tornaveu. “Vaig llegir el llibre amb el llapis a la mà i em va fer canviar el xip, per a mi ha estat un llibre essencial“.
Llenguatge inclusiu, enquestes que tenen l’ànim de promoure l’acció i unes entrevistes que facin visible el paper existent de la dona dins l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. La Comissió d’Igualtat arrenca amb el compromís ferm de l’Agrupació, la dedicació de les implicades i implicats. Els resultats ben aviat es començaran a veure en el mateix web de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya que incorporarà una secció d’Igualtat que recollirà els avenços que es donin al llarg d’un procés que tot just acaba de començar.
FONT: Tornaveu
LINK: https://www.tornaveu.cat/noticia/5207/una-comissio-digualtat-incentivara-la-presencia-de-la-dona-en-lagrupacio-del-bestiari-fest