La Diada de Sant Jordi 2020 és diferent de totes les altres. El confinament de la ciutadania, a causa de la crisi de la Covid-19, fa que molta gent es vegi obligada a enviar les roses i els llibres a través d’un missatger o, fins i tot, a posposar la celebració d’aquest dia.
Per a totes aquelles persones interessades a adquirir algun llibre relacionat amb el món del bestiari, a continuació des de l’Agrupació us fem nou propostes, algunes d’elles en línia, sobre llibres i contes relacionats amb la temàtica de les bèsties festives.
Pels més menuts
- El llibre més bèstia de les bèsties: Nicolás Alonso és l’autor d’aquest conte que narra la història de les principals bèsties festives de Catalunya.
- Aquesta Mulassa és massa!: Míriam Culleré i David Rovira fabulen al voltant de la incorporació d’una mula enjogassada i balladora a la família del bestiari festiu de Valls.
- 50 Dracs volum 1: No tots els dracs són de color verd. N’hi ha de tota mena. Alguns són verticals i altres horitzontals, alguns tenen ales i altres tenen dues cues. Heribert Masana exposa, en aquest llibre, la gran riquesa de dracs que té Catalunya. Ho fa amb dibuixos de JuanolO.
- El conte de la Víbria: Marc Calvet és l’autora d’una història que explica com la Víbria, un ésser que aparentment sembla molt dolent, també pot ser una criatura divertida i simpàtica que es fa amiga de la Colla de la Plaça Nova. Les il·lustracions són de Glòria Fort.
- Converses de dracs: El folklorista Jan Grau recupera un conte que es va publicar el 2006 i que presenta una altra visió de Sant Jordi i de la vida del drac. L’obra es pot llegir en línia.
Pels més grans
- Escultors de la festa: Com es construeix una figura de bestiari? I una parella de gegants? Aquest llibre, escrit per Manel Güell, explica en profunditat el procés de creació d’una imatge festiva. Ho fa mitjançant la història de tres tallers de Catalunya, el de la Dolors Sans, el Taller Sarandaca i el Ventura&Hosta.
- El Drac dels Frares (Reus 1827- 1835): Aquest Sant Jordi, el Centre de recerca i difusió del patrimoni etnològic i la memòria històrica Carrutxa de Reus ha publicat en versió digital gratuïta l’opuscle El Drac dels Frares, escrit per Salvador Palomar. L’obra explica la història d’un drac que va néixer a Reus durant el segle XIX i que es convertí en un objecte per humiliar els liberals.
- Calendari de festes amb pirotècnia: Manel Carrera fa un recull en aquest llibre d’algunes de les festes més singulars de les terres de parla catalana que utilitzen la pirotècnia en algun moment de la seva seqüència ritual. Mitjançant unes fotografies espectaculars, l’autor dona a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pólvora i la seva combustió com a protagonistes.
- Bèsties de Festa!: Aquest llibre, dividit en tres apartats, tracta sobre el bestiari festiu que hi ha a Catalunya i els Països Catalans. Primer, l’etnòleg Xavier Cordomí explica l’origen de les principals bèsties festives com el drac, l’àliga o la mulassa. A continuació, Sete Udina, un dels fundadors de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, fa un repàs dels inicis d’aquesta federació. Finalment, el fotògraf Ramon Saumell presenta un inventari amb prop de 700 fotografies, totes elles de bèsties festives que es poden trobar en terres de parla catalana.
(Foto: El drac de Reus és una de les moltes bèsties festives que apareixen en els llibres recomanats / Font: Facebook Ball de Diables de Reus)