Des dels inicis del període de confinament a Catalunya, a causa de la pandèmia del coronavirus, les entitats de cultura popular han impulsat diferents campanyes per solidaritzar-se amb les persones hospitalitzades i els professionals sanitaris que les cuiden. En aquest sentit, han cedit ulleres i pantalles de protecció als Centres d’Atenció Primària (CAP). Per altra banda, també han publicat continguts culturals a les xarxes per seguir mantenint activa la cultura al territori.
Actualment, ja són més d’una desena les colles de diables i bestiari que han cedit el seu material de protecció als centres sanitaris. La colla de Diables de la Verneda i les Guspires de Sant Martí, que tenen com a bèstia l’Espiadimonis, van entregar les seves ulleres i pantalles de protecció al CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària) de Sant Martí. Així ho van anunciar el dissabte 21 de març a través d’una piulada.
https://twitter.com/GuspiresStMarti/status/1241335929417105416
Un altre cas és el dels Diables de Sant Cugat del Vallès. Aquesta entitat, que té com a bèstia el Boc de Can Vernet, va entregar a Protecció Civil 40 ulleres de protecció i una desena de pantalles protectores perquè les portessin al CAP de Sant Cugat. Així ho van comunicar dilluns 23 de març mitjançant el seu compte de Twitter.
Altres exemples són els Diables del Mercadal Infernal, que es van coordinar amb l’Hospital de Can Ruti per fer arribar les seves ulleres de protecció als seus sanitaris, i els Diables de la Sagrera, que van entregar les seves pantalles de protecció també al personal mèdic. Els Diables d’Argentona i els Diables FarróFoc de Barcelona van dur a terme accions similars.
La cultura, ben activa
A part d’entregar material de protecció als Centres d’Atenció Primària (CAP) i als hospitals, les entitats de cultura popular també han tingut altres iniciatives per fer front a la crisi del coronavirus. Aquest és el cas de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, que van publicar en línia una exposició del 2018 que es va fer amb motiu dels 450 anys de la Mulassa de Barcelona, i també van publicar el primer recull de Mulasses d’arreu.
Altres entitats, com la del Drac de Vilanova o l’Àliga de Vilafranca, s’han dirigit als més petits i els han animat a fer dibuixos de les seves bèsties festives. El Ball de Cavallets de Reus ha penjat uns retallables i la colla la Vella de Gràcia ha penjat els dibuixos dels seus logotips perquè els infants els puguin pintar, per dir alguns exemples.
Una altra iniciativa és la que van impulsar els Trapelles de Sant Antoni, és a dir, la colla de diables infantil del barri de Sant Antoni de Barcelona. Van organitzar diumenge 22 de març el “Primer Correfoc Cassolà” i van animar tothom a ballar com un diable i a tocar el timbal des de les finestres, els balcons i les terrasses de casa seva.
(Foto: Ulleres i pantalles protectores dels Diables de Sant Cugat / Font: Twitter Diables de Sant Cugat)