Barcelona inicia el seu calendari festiu amb el Seguici de les Basíliques, un acte que vol rememorar les antigues desfilades entre les Basíliques de Santa Maria del Mar i Santa Maria del Pi. La més important va ser l’any 1601 amb motiu de la canonització de Sant Raimon de Penyafort, que té la seva diada el 7 de gener. Per aquest motiu, el Seguici té lloc el dissabte següent a aquesta data, enguany l’11 de gener.
Així, dissabte 11 de gener a les 18:30h els elements participants es trobaran al fossar de les Moreres, a tocar de la Basílica de Santa Maria del Mar. Ells són: els Gonfanons de les dues Basíliques, el Lleó de la Ciutat, el Dofí de Barcelona, els grallers “La Pessigolla”, la Mulassa de Barcelona, el ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès (l’entremès convidat enguany), els Gegants de Santa Maria del Mar i els quatre Gegants del Pi. A la llum de les torxes i acompanyats tots pels seus músics, iniciaran la solemne desfilada a les 19:15h.
El recorregut serà: carrer de Santa Maria, Montcada, Princesa, plaça de l’Àngel, carrer de la Llibreteria, del Veguer, plaça del Rei, baixada de Santa Clara, carrer de la Pietat, del Bisbe, plaça Nova, carrer dels Boters, del Pi, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.
Cal destacar que el convidat d’enguany és el ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès. Aquesta dansa prové de les representacions de lluites amb espases entre cristians i turcs, que van acabar canviant l’espasa pel bastó. Amb el pas dels anys, s’adoptà la imatge d’un pastoret arquetípic. Els primers documents que en parlen daten del segle XVIII i des de llavors ha anat sortint per la Festa Major en honor a Sant Fèlix de manera més o menys continuada fins el 1980, quan es va recuperar gràcies a l’entusiasme d’uns quants vilatans.
A les 20:45h el Seguici arribarà al Pi i farà l’entrada a la Basílica. Com cada any, després de l’ofrena floral se succeiran els balls propis.
Per acabar, tindrà lloc el moment culminant de la diada, el Ball a quatre dels gegants grossos de les dues basíliques: el Rei Salomó i la Reina de Saba, l’Elisenda i en Mustafà. Una dansa única a Catalunya que només es balla en el marc d’aquest acte.
Podeu veure el “Ball a quatre” en una edició anterior de l’acte, clicant al següent enllaç:
(Foto: La Mulassa i el Lleó de Barcelona a la Casa dels Entremesos / Font: Casa dels Entremesos)