De l’1 al 9 de febrer, el vestíbul del Palau de la Virreina de Barcelona es convertirà en una gran cova que albergarà algunes de les bèsties d’imatgeria festiva més fantàstiques i interessants de Catalunya. Visitants, deixeu-vos seduir pels esquelets, les formes sinuoses i les cares expressives. Els ulls de les bèsties, algunes d’elles inspirades en el diable, us conviden a transportar-vos a un món on tot és possible…
Feia anys que l’Institut de cultura de Barcelona (ICUB) i l’Agrupació del Bestiari tenien pendent recuperar la mostra de bestiari que s’havia fet en edicions anteriors amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia. El passat 2019, representants d’una entitat i de l’altra es van posar d’acord per impulsar aquesta exposició que busca, per sobre de tot, l’originalitat. La vicepresidenta de l’Agrupació del Bestiari, Mercè Ayora, assenyala que quan es va proposar la temàtica de la mostra, de seguida tothom va estar d’acord en fer-la.
L’exposició Fantàstics! fa un recull de deu bèsties (cinc de Barcelona i cinc més d’altres localitats de Catalunya) que expliquen, cada una d’elles, una història. Nou de les figures són obra de l’escultora vilafranquina Dolors Sans i la que fa deu va ser construïda pel també escultor Xavier Jansana. Aquest últim és l’autor de l’obra més antiga de la mostra, el Tolc del Clot, del 1995. La més recent és de l’any passat, del 2019, i es tracta del Maxtord de Tordera.
Deu figures que representen el diable o éssers màgics
No hi ha res millor que visitar una mostra per gaudir de les figures que estan exposades, veure-les en primera persona i endevinar què transmeten. Si en arribar a aquesta part de la notícia encara no us heu decidit a visitar l’exposició, a continuació podeu llegir algunes curiositats de cada bèstia.
- Tolc del Clot (Barcelona) (1995). El seu nom és un joc de paraules, es tracta de la paraula “clot” llegida del revés. La figura és una gàrgola que es desplaça sobre una plataforma de rodes que simulen unes roques. Com a curiositat, és la primera bèstia de Catalunya que va ser sòcia del Club Super 3.
- Magnafoc de Vilobí del Penedès (l’Alt Penedès) (1996). Aquest diable sense braços té cap i potes d’ocell i un cos mig de boc (mascle de la cabra) i mig d’home. Representa les diverses cares del mal. Al darrere, a la base de la cua, té esculpida la cara clàssica del diable medieval.
- Grafus del barri de Remolins de Tortosa (el Baix Ebre) (2005). És un drac de foc amb dos caps de serp i quatre cues. Té ulls a les ales, ja que s’inspira en representacions medievals que mostren la figura del diable amb molts ulls. L’any 2017 va guanyar el 9è Festival d’Enceses de Bestiari d’Artesa de Lleida.
- La Bèstia de Parets del Vallès (el Vallès Oriental) (2005). És un esquelet de drac fluorescent que brilla en la foscor. Representa el poder de les tenebres i té un paper important en la representació de la llegenda de la pedra del Diable que cada any es fa a finals de juliol, per la festa major d’estiu.
- Betrolàs de Sant Andreu (Barcelona) (2006). Representa el gos Cèrber, l’animal de tres caps que en la mitologia grega vigila la porta de l’infern. Un dels motius pels quals es va crear aquesta figura és per formar part de l’espectacle Els tres tombs infernals, que cada any organitza la Satànica de Sant Andreu pels volts de Sant Antoni. L’obra explica la llegenda d’aquest sant, que va superar les temptacions que li va posar al davant el diable.
- Nèbula de Trinitat Vella (Barcelona) (2008). És un gegantó amb forma de follet que llança foc. El seu cos està recobert de diferents elements naturals com, per exemple, branques. Al colze esquerre té un dimoniet que li fa de consciència i el fa estar a l’aguait dels atacs contra l’equilibri de la natura.
- Hydros de Trinitat Vella (Barcelona) (2008). És el drac protector del Parc de les Aigües de Trinitat Vella. Té el cos decorat amb flames de foc i dues ales mig plegades i retallades.
- Nyctalus Albinyanensis d’Albinyana (el Baix Penedès) (2009). La figura té forma de ratpenat i representa l’animal que habita la cova de Vallmajor, ubicada al municipi d’Albinyana. Aquesta cavitat conté pintures rupestres i està protegida com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 1998.
- Atzeries de la Vella de Gràcia (Barcelona) (2016). És una figura mitològica treta d’una llegenda del barri de Gràcia. La història explica que a la Casa del Dimoni, ubicada al carrer de Josep Torres, hi vivia l’empresari Agustí Atzeries, que es va arruïnar reformant la casa. Per enllestir les obres va vendre la seva ànima al diable i, gràcies a això, va guanyar la loteria. La cara de la bèstia està inspirada en les mènsules de la façana de la casa.
- Maxtord de Tordera (el Maresme) (2019). La figura és un esquelet d’ocell (un tord) de dos caps. S’inspira en una figura anterior que va crear l’any 2004 Francesc Xampeny.
La mostra Fantàstics!, ubicada al Palau de la Virreina, es podrà visitar de l’1 al 9 de febrer de 10 a 20 hores. Diumenge dia 9 l’exposició estarà oberta fins a les 15 h, perquè a les 17 h totes les bèsties sortiran en cercavila cap a la plaça de Sant Jaume, on faran els seus balls de lluïment.
(Foto de la notícia: Encesa del Bretolàs / Font: La Satànica de Sant Andreu)