Més de 600 participants i una trentena de grups dels diferents àmbits de la cultura popular ompliran els carrers i places del centre històric de Perpinyà dissabte 13 de juliol amb ocasió de la 3a Diada d’Adifolk. Emmarcada enguany dins el programa de la Capital de la Sardana 2019, la jornada inclourà des de cercaviles, mostra de bestiari festiu, bastoners i sardanes fins bandes de música i jocs tradicionals, representant així una bona mostra de la riquesa de la cultura popular catalana.
Des de les 9 del matí, amb la plantada de l’imaginari al Castellet, fins a mitjanit amb una nit de foc, la ciutat de Perpinyà celebrarà un dia intens de festa major. La diada, que va néixer amb la voluntat d’enfortir els llaços històrics i culturals que uneixen Catalunya i Perpinyà i difondre la vitalitat i diversitat de la nostra cultura, tindrà enguany un col·lectiu protagonista, les colles de falcons. Cinc entitats falconeres (els falcons de Vallbona d’Anoia, de Barcelona, de Piera, de Vilanova i la Geltrú i de Salanca al Rosselló) oferiran una mostra de les seves impressionants construccions humanes.
El programa festiu oferirà al matí una mostra de jocs tradicionals, cercaviles amb grups de gegants, capgrossos, diables, bestiari, bastoners, balls de seguici, etc., pel centre històric, i a partir de les 13 hores una mostra de lluïment dels grups festius, tirabol final i concert amb la banda de música. Per la tarda, després de la tradicional recepció institucional a l’Ajuntament, serà la mostra de falcons al Castellet, seguida de sardanes, mostra de dansa catalana i cantada de coral. A les 21 hores serà el ball folk i la cloenda, per acabar amb una nit de foc davant del Pont del Castellet.
Una trentena de participants
El llistat de participants inclou una àmplia representació de les expressions populars i tradicionals catalanes, que se sumen a les colles falconeres esmentades. Els gegants i capgrossos estaran representants pel Capgròs Folk d’Adifolk i les colles geganteres de Les Fonts, de Santa Eugènia de Ter, de Sant Vicenç de Montalt i d’Alcanó. Del bestiari estaran el Bou de Reus i el Drac de Nou Barris de Barcelona, i dels diables l’Associació Diables Dracs Rojos de Sant Feliu de Llobregat.
En l’àmbit de les danses, hi participaran l’Esbart Dansaire de Granollers, la colla sardanista Colla “Albera Dansa” de L’Albera, tres balls de seguici de Sitges (el Ball de Pastorets, de Panderetes i de Gitanes) i les colles bastoneres de Cardedeu, “Els Ximplets” d’Hostalets de Pierola i els Estelladors de Prats de Lluçanès.
En la part musical, hi participaran el Grup Folk Aiguabarreig d’Artés, la Banda de música FCSM de La Galera (Montsià), la Cobla Mil·lenària Fidelíssima Vila de Perpinyà i la coral Quarta Justa de Manresa.
I finalment, en representació del joc tradicional estaran la Companyia Jocs l’Anònima de Berga i la Federació Catalana de Jocs Tradicionals.
Perpinyà, capital de la sardana
La celebració del DAP 2019 s’emmarca dins el projecte Capital de la Sardana, un títol que ostenta Perpinyà des del 16 de març. Des de llavors s’han fet nombroses activitats, com ballades, cursos, tallers i també tres exposicions amb la sardana com a protagonista. D’aquestes encara es poden visitar dues: ‘La Sardana: tot un patrimoni!’, a la Casa de la Generalitat, fins a l’agost, recull poesies, partitures, discos, cartells, etc. en què la sardana ha servit d’inspiració, i ‘Sardana: entreu a la dansa’, al Museu Casa Pairal, El Castellet, fins al 27 d’octubre.
Font: Tornaveu