S’hi podran veure gegants, bestiari de foc, elements del seguici, tarasques i altres elements d’imatgeria festiva
Quin millor preludi per a les Festes de la Mercè que visitar les figures d’imatgeria festiva? Com és habitual, tres exposicions permetran visitar les figures més emblemàtiques de la ciutat: gegants, bèsties de foc, i totes aquelles que participen en el Seguici Popular de Barcelona.
La Coordinadora de Geganters de Barcelona està formada per 45 parelles de gegants i una àmplia mostra de gegantons, nans i capgrossos. La nodrida representació que es podrà veure al Museu Marítim de Barcelona (MMB) entre el 16 i 23 de setembre estarà conformada per peces de tots els barris. Les famílies barcelonines podran comprovar la diversitat en la construcció de gegants en el darrer segle: gegants clàssics fets a imitació d’una figura històrica, però també figures modernes innovadores, algunes de les quals no tenen forma humana. Dissabte 15 de setembre, vigília de la inauguració, el jardí del MMB acollirà una ballada dels gegants que hi seran exposats (18:00h).
Del 15 al 24 de setembre, el Palau de la Virreina tornarà a acollir l’exposició del Seguici Popular de Barcelona. Constituït el 1993 amb l’objectiu de dotar de prestigi i simbolisme les celebracions més importants de la ciutat –Corpus Christi, Festes de Santa Eulàlia i Festes de la Mercè—, actualment està conformat per tretze elements: l’Àliga de la Ciutat, el Lleó, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, la Mulassa, els Gegants de la Ciutat, els Gegants de Santa Maria, els Gegants del Pi, els Cavallets Cotoners, els Capgrossos Macers i el Ball de Bastons. Una excel·lent oportunitat per a conèixer les figures amb més rerefons històric de Barcelona.
Les bèsties de foc probablement són un dels elements festius més heterogenis de Barcelona: porcs i truges, gàrgoles, follets, gats mesquers, dracs i dragolins de tota mena… L’exposició que els reunirà tots, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona entre el 19 i 22 de setembre, tindrà lloc per primera vegada al Born Centre de Cultura i Memòria. Divendres 21, les bèsties exposades faran una passejada pel barri de la Ribera. El recorregut, que començarà a les 10 de la nit a la plaça Comercial, enfilarà cap als carrers Comerç, Princesa, plaça Santa Maria del Mar, passeig del Born, fins a retornar al Born CCM. De manera excepcional, les figures no emetran foc durant aquesta passejada.
Les exposicions de La Casa dels Entremesos
La Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2) acollirà una àmplia oferta d’exposicions durant les Festes de la Mercè. Aureli Capmany. La dansa i l’Esbart Català de Dansaires, comissariada per Montserrat Garrich, s’inaugurà el 14 de setembre; a partir de diumenge 16, també seran visibles les exposicions De tarasques i cucaferes. 25 anys de la recuperació de la Tarasca de Barcelona i La Mulassa de Barcelona. 450 anys, produïdes respectivament per l’Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta i l’Associació Amics dels Gegants del Pi. Finalment, des del 4 de setembre, ja està oberta el públic la retrospectiva La Festa Viscuda. Sant Roc 1884-1983, organitzada per l’Associació de Festes de la Plaça Nova, que repassa com es van viure les Festes de Sant Roc entre finals del segle XIX i XX.
Podeu consultar la programació completa de les exposicions, així com també les activitats de les Festes de la Mercè 2018, en aquest enllaç.