Els Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català ja són una realitat. L’Antiga Fàbrica Damm va acollir uns guardons farcits de moments entranyables. Una cerimònia que va servir per evidenciar la bona salut de l’associacionisme cultural català, capaç d’aglutinar cada any més persones i generar propostes amb una gran repercussió social, artística i intel·lectual.
Com una bona pel·lícula que alterna la calma amb la tensió, l’acte de lliurament va tenir moments entranyables i trepidants. Entre els primers, destaca el record emotiu a Antoni Carné, president fundador de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català traspassat el setembre de 2015. Entre els segons, les sonores riallades provocades pel presentador de la gala (un camaleònic Toni Albà), els de nervis precedents al coneixement dels premiats, i l’espectacularitat de les actuacions artístiques que van amenitzar la vetllada.
Josep Viana va donar la benvinguda als assistents apuntant el bon moment viscut per la cultura popular catalana. El president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català es va mostrar molt satisfet amb la col·laboració rebuda per les federacions pertinents a l’Ens, així com el suport institucional rebut per part de la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. A continuació, va agrair la implicació de totes les entitats privades que han cregut fermament en la creació d’aquests guardons, i s’han esmerçat per fer-los possibles: Fundació Antigues Caixes Catalanes, BBVA, Previsora General, Arç Cooperativa, Fundació Catalunya Cultura i Damm.
El seu discurs, que va remetre la figura d’Antoni Carné i també la del recentment traspassat Joarquim Urquizú, va servir com a preludi a la visualització d’un vídeo il·lustratiu sobre l’actual moment de la cultura popular catalana. Mitjançant “Antoni Carné, modernitzador de l’associacionisme”, els 250 congregats a la Damm van poder entendre l’aposta transversal que constitueix l’Ens.
Els guardonats
El Premi BBVA CX a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català ha caigut en les mans de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec (CEPS). El jurat ha valorat la seva “capacitat d’aglutinar nombroses entitats de caire divers en un mateix espai de treball, que contribueixen a dinamitzar el teixit social d’un barri, així com a enfortir les relacions veïnals”. Fundada el 1989, la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec està formada per més de 100 associacions i entitats adherides.
En la categoria Premi de les Mutualitats i Cooperatives al Mitjà de Comunicació de l’Associacionisme Cultural Català, va ser reconeguda la trajectòria del programa radiofònic Fes ta Festa, dirigit i presentat per Jesús Ventura i Amadeu Carbó. Durant més de 2000 programes i 27 anys d’experiència, Fes ta Festa ha difós les iniciatives impulsades per les entitats de cultura popular.
Finalment, Antònia Serra Soler “Mussola” es va endur el premi el Premi a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català “per la seva excel·lent tasca continuada en la promoció i la conservació del patrimoni cultural immaterial del cant pagès mallorquí”. Des de fa 20 anys, Serra transmet el seu coneixement a l’Escola de sa Ximbomba.
En la línia de les intervencions prèvies, a càrrec de Jordi Busquet (Director General Previsora General), Lluís Puig (Director General Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals) i Christian Terribas (Director Territorial BBVA Barcelona), Joaquim Nin va cloure els I Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català amb un potent al·legat a favor de l’associacionisme. El secretari general de la presidència va destacar el seu poder com a vertebrador de la cohesió social i garant de les llibertats ciutadanes.
Els Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català han estat possibles gràcies a la implicació de BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes, col·laboradors principals del certamen, i el patrocini de Previsora General, Estrella Damm, Arç Cooperativa i Fundació Catalunya Cultura.
FONT/IMATGES: Tornaveu, ENS de l’Associacionisme Cultural